Liverpool-nachtmerrie Oldham bezorgt Everton replay in beker

Erik van Dam16 feb 2013, 20:03
Laatst bijgewerkt: 16 feb 2013, 20:03
/

Everton moet op herhaling om de kwartfinale van de FA Cup te bereiken. De ploeg van David Moyes stond in Greater Manchester lang met 1-2 voor tegen derdeklasser Oldham Athletic, dat in de vorige ronde Liverpool de baas was, maar een doelpunt in de slotseconde van Matt Smith zorgde voor de puntendeling. Everton kwam zodoende van een koude kermis thuis, maar kan nog altijd de eerste FA Cup sinds 1995 in de wacht slepen.

Met Johnny Heitinga de hele wedstrijd op de reservebank begon Everton sterk op het sfeervolle en knusse Boundary Park. Tegen de verhouding in kwam Oldham, dat tegen degradatie vecht in de League One, op voorsprong. Jordan Obita tikte na een voorzet bij de tweede paal binnen: 1-0. Everton oogde aangeslagen en Oldham kwam niet in de problemen, maar na een kwart wedstrijd werd de stand alsnog gelijk getrokken. Een lange bal van Jagielka viel achter de defensie van de gastheer en Anichebe liet Dean Bouzanis kansloos: 1-1.

/

Oldham was in het restant van de eerste helft de betere partij en kwam één minuut na de gelijkmaker bijna weer op voorsprong, maar Obita’s knal trof het houtwerk. De bezoekers loerden op de counter en dachten ook nog te scoren, maar de treffer van Nikica Jelavic werd vanwege buitenspel terecht afgekeurd. Vlak na de pauze had de club uit Merseyside meer geluk; Jagielka kopte een hoekschop van invaller Kevin Mirallas binnen: 1-2. De nummer vijf van de Premier League trachtte het bekeronderonsje zo snel mogelijk van spanning te beroven.

Bouzani redde knap op een schot van Steven Pienaar en Leon Osman kwam bij een hoekschop net niet tot koppen toe. Oldham gooide vanaf het uur daarom alles op alles om nog een replay af te dwingen. Tim Howard stond met samengeknepen billen in zijn doel, want de gastheer kwam nog een aantal keer dichtbij de 2-2. In de laatste tien minuten leek Everton weer de controle over het doel te krijgen, maar in de slotseconde sloeg Smith met het hoofd alsnog toe. Oldham zorgde na de eliminatie van Liverpool dus opnieuw voor een stunt.