Liverpool pakt na penalty's eerste prijs sinds 2006

Bart Kruyt26 feb 2012, 18:45
Laatst bijgewerkt: 26 feb 2012, 18:45

Dirk Kuyt heeft in zijn zesde seizoen bij Liverpool dan eindelijk zijn eerste prijs gewonnen. De aanvaller viel in de verlenging van de Carling Cup-finale tegen Cardiff City in en leek uit te groeien tot matchwinner, toen hij Liverpool op voorsprong bracht. Vlak voor tijd kwam Cardiff echter toch nog langszij (2-2) en moesten penalty's een winnaar forceren. Liverpool benutte drie van de vijf penalty's, terwijl Cardiff er maar twee wist te scoren. Voor Liverpool betekent de Carling Cup-zege de eerste prijs sinds 2006, toen de FA Cup werd gewonnen, en the Reds zijn dankzij deze overwinning verzekerd van deelname aan de Europa League in het nieuwe seizoen.

/

Kuyt moest dus nog op de bank beginnen en hij zag Liverpool uitstekend starten. De ploeg van Kenny Dalglish zette Cardiff direct onder druk en in de tweede minuut raakte Glen Johnson met een fraai schot al de lat. Liverpool bleef hierna de betere ploeg, maar creëerde niets meer en zag Cardiff na bijna twintig minuten bij de eerste kans direct op voorsprong komen. Kenny Miller kreeg iets teveel vrijheid en bediende met een steekpass Joe Mason, die de score opende. Liverpool moest daardoor in de achtervolging en bleef de betere ploeg, maar echt gevaarlijk werd het toch niet. Daniel Agger kreeg wel een goede kopkans, maar mikte in de handen van Tom Heaton. Cardiff nam de voorsprong dus mee de rust in en werd in de tweede helft verder onder druk gezet.

Een kwartier na rust leverde dat ook de gelijkmaker op voor Liverpool. Luis Suárez raakte na een kopbal van Andy Carroll de paal, waarna Martin Skrtel de rebound binnenschoot. Liverpool ging na deze treffer op zoek naar meer en bleef op de helft van Cardiff spelen. Skrtel kreeg nog een goede mogelijkheid op zijn tweede treffer van de middag, maar zag zijn kopbal gepakt worden door Heaton, die vervolgens een bloedstollende slotfase meemaakte. Cardiff kreeg eerst een goede kopkans via Ben Turner, die naast kopte, en aan de overkant moest Heaton ingrijpen bij een hard schot van Adam. De beste kans om de wedstrijd binnen de reguliere speeltijd te beslissen was echter voor Miller, die vrij voor José Reina over het doel schoot. Daar had veel meer ingezeten.

/

De finale kreeg een verlenging en Liverpool wilde het duel beslissen voor de strafschoppenreeks. Suárez kwam het dichtst bij de winnende treffer, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Andrew Taylor, maar ook Stewart Downing, Craig Bellamy en Johnson kwamen in de eerste helft van de verlenging in de buurt met gevaarlijke schoten. In de 108ste minuut zette Kuyt Liverpool dan toch op voorsprong: het eerste schot van de invaller was matig, maar Kuyt kreeg een tweede poging en schoot vervolgens de 1-2 tegen de touwen. De aanvaller leek de matchwinner te worden, maar Cardiff wist zich toch nog terug te knokken.

Kuyt leverde eerst weer een heldendaad, door de bal van de eigen doellijn te halen, maar kon niet voorkomen dat Cardiff twee minuten voor het einde van de verlenging toch weer op gelijke hoogte kwam. Turner worstelde uit een hoekschop de 2-2 tegen de touwen en omdat er hierna niet meer gescoord werd, moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen. Steven Gerrard en Adam misten namens Liverpool, maar Cardiff hielp drie van de vijf penalty's om zeep. Anthony Gerrard, nota bene het neefje van Liverpool-captain Steven, miste de beslissende strafschop.