Liverpool volgt het voorbeeld van Chelsea en bekert verder in FA Cup

Bart Kruyt18 mrt 2012, 17:52
Laatst bijgewerkt: 18 mrt 2012, 17:52

Liverpool legde al beslag op de Carling Cup en blijft ook in de race om de FA Cup. De ploeg van Kenny Dalglish schaarde zich zondagavond bij de laatste vier, door in eigen huis Stoke City te verslaan. Dankzij doelpunten van Luis Suárez en Stewart Downing werd het 2-1 voor the Reds, waar Dirk Kuyt een halfuur meedeed. Liverpool is na Chelsea de tweede ploeg in de halve finale: de wedstrijden Everton-Sunderland en Tottenham Hotspur-Bolton Wanderers zijn nog niet beslist.

/

De overwinning kwam Liverpool zeker toe. De thuisploeg begon sterk en kreeg in de derde minuut al direct een goede kans via Maxi Rodriguez, die verrassend in de basis startte en net over kopte, maar dit bleek geen voorbode op een eerste helft met veel actie voor de doelen te zijn. Liverpool en Stoke hadden moeite om kansen te creëren, maar na ruim twintig minuten spelen kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Suárez combineerde met Rodriguez en kreeg de bal terug rond de rand van het strafschopgebied, waarna hij Thomas Sorensen passeerde met een beheerst schot.

Lang mocht Liverpool niet van deze voorsprong genieten. Vijf minuten na de openingstreffer kwam Stoke alweer op gelijke hoogte, dankzij een kopbal uit een corner van voormalig Liverpool-aanvaller Peter Crouch. Het betekende zijn eerste treffer tegen the Reds sinds hij de club in 2008 verliet. Liverpool moest dus weer opnieuw beginnen en kreeg in de eerste helft nog een kans, maar op aangeven van Suárez wist Steven Gerrard niet tot scoren. Namens Stoke schoot Jon Walters vlak voor de verplichte onderbreking nog naast.

/

In de tweede helft voerde Liverpool de druk verder op. Op aangeven van Downing miste Suárez een goede kopkans, voordat Downing er even later zelf wel 2-1 van maakte. Het passje van de vleugelaanvaller op Gerrard kwam via de hak van de aanvoerder terug bij Downing, die zijn tweede treffer van dit bekertoernooi maakte. Stoke moest opnieuw op zoek naar een gelijkmaker, maar Liverpool was de betere ploeg en kreeg nog kansen via Suárez en Martin Kelly. Zij scoorden niet, terwijl Stoke niet verder kwam dan wat gevaarlijke inworpen van Rory Delap, waardoor Downing beslissend was tegen Stoke.