voetbalzone

Maaskant noemt enorm bedrag als gelimiteerde transfersom in Kökçü-deal

Rian Rosendaal11 jun 2023, 12:03
Laatst bijgewerkt: 11 jun 2023, 12:03
Advertentie

Hans Kraay junior snapt waarom Orkun Kökçü voor Benfica heeft gekozen. De analist annex verslaggever van ESPN denkt dat de van Feyenoord afkomstige middenvelder zich in Portugal beter kan ontwikkelen dan in de Premier League. Kökçü tekent bij Benfica tot medio 2028 en de Rotterdammers ontvangen 25 miljoen euro voor de transfer. Door bonusvoorwaarden in de deal kan het totale bedrag oplopen tot dertig miljoen euro. Tafelgenoot Robert Maaskant heeft onlangs gehoord dat er een doorverkooppercentage van 150 miljoen euro is opgenomen in de gesprekken met Benfica, al lijkt hij te doelen op een gelimiteerde transfersom.

"Het is eigenlijk net als de Nederlandse competitie", zo opent Kraay zondag in Goedemorgen Play-Offs. "Wij hebben Feyenoord, Ajax, PSV en AZ. Daar hebben ze Benfica, Porto, Sporting Portugal en hun AZ is Braga. En als je gewoon in Engeland gaat spelen, dan speel je dus 38 wedstrijden met een Colt 45 in je nek. Je wordt achterna gezeten en het tempo is zo ongelooflijk hoog. En nu speelt hij die topwedstrijden en gaat hij in plaats van naar Brentford, Aston Villa en Crystal Palace, waar je echt aan de bak moet, af en toe een keer naar Estoril en Maritimo. Hij zal bij God niet weten waar het ligt."

Kraay krijgt bijval van tafelgenoot Karim El Ahmadi. "Ik vind het echt goed dat hij voor Benfica heeft gekozen. Hij heeft echt gekozen van: 'Waar heb ik de meeste kans om te spelen?' Kijk, als hij echt naar de absolute top zou gaan, Manchester United ofzo, dan zou hij denk ik niet gaan spelen. Bij Dortmund zou hij ook passen, maar dan is ook niet zeker dat je gaat spelen. Maar bij Benfica wordt hij misschien wel basisspeler en dan kan hij nog steeds een stap maken." Kraay voegt daar direct wat aan toe: "En wie zijn wij om hem te veroordelen dat hij graag naar Portugal gaat?"

150 miljoen euro
De eveneens aanwezige Robert Maaskant sluit zich aan bij Kraay en El Ahmadi. "Ik snap deze stap ook heel goed", aldus de voormalig coach van onder meer FC Groningen en Willem II. "Op deze leeftijd (22 jaar, red.) kan hij zich nog fantastisch ontwikkelen. En als hij echt heel veel geld wil verdienen, dan kan hij altijd nog naar de Turkse competitie. Want daar zullen alle topclubs hem met open armen ontvangen." Maaskant weet daarnaast dat er in de toekomst wellicht een groot bedrag zal worden neergelegd voor Kökçü.

"Er zit een groot doorverkooppercentage in. Ik hoorde bedragen van 150 miljoen euro als hij dan doorverkocht zou worden. Ik geloof niet dat Kökçü 150 miljoen gaat opleveren." Het door Maaskant genoemde bedrag zorgt voor verbazing bij Kraay. "Hoe kom jij aan 150 miljoen, Robert?", krijgt de voetbaltrainer voorgelegd. "Ik heb dat ergens gehoord. Dat er een doorverkooppercentage, een gelimiteerde transfersom, van 150 miljoen euro is bij Benfica." De Portugese topclub verkrijgt 75 procent van de transferrechten en betaalt daarvoor 25 miljoen euro.

Eerst leek het er nog op dat Feyenoord 20 procent van de transferrechten zou behouden, maar nu blijkt dat dus 25 procent te zijn. Dat betekent dat de landskampioen bij een eventuele doorverkoop van de middenvelder recht heeft op een kwart van de totale transfersom. Mocht er inderdaad 150 miljoen euro worden neergelegd, dan ontvangt Feyenoord 37,5 miljoen euro. Fabrizio Romano noemde zaterdag nog een bedrag van 120 miljoen euro bij een eventuele toekomstige transfer van Kökçü.

Bezig met laden …