voetbalzone

Málaga kan Amrabat houden dankzij nieuwe tv-deal

Erik van Dam05 mei 2015, 17:27
Laatst bijgewerkt: 05 mei 2015, 17:27
Advertentie

Málaga maakt zich geen zorgen meer over de komst van Nordin Amrabat. Vorige week bracht Diario Sur naar buiten dat de Andalusische club niet in staat was het volle pond te betalen voor de aanvaller. Met Galatasaray werd afgesproken dat Amrabat na een huurperiode voor 3,5 miljoen euro definitief aangekocht kon worden, maar dat geld had Málaga niet. De aangepaste tv-deal brengt echter uitkomst voor de club.

voetbalzone

De laatste dagen werd duidelijk, dat met ingang van volgend jaar de tv-rechten collectief verkocht worden. Spanje volgt daarmee het voorbeeld van Engeland. Barcelona en Real Madrid mogen niet langer zelf de tv-rechten voor hun duels verkopen en zullen nog wel het meeste geld overhouden aan de deal, maar andere clubs krijgen een betere positie. Málaga dus ook en dat juicht directeur Vicente Casado van harte toe, zegt hij.

“Deze nieuwe tv-deal is fantastisch en historisch en geeft ons veel meer speelruimte. Het is ook nodig voor ons om op dit niveau actief te blijven. Wat het in de praktijk betekent? Nou, dat we Nordin Amrabat bij de club kunnen houden. Dat geeft je misschien een beeld van hoe waardevol deze tv-deal is voor ons.” Amrabat, 28 jaar, speelde eerder voor onder meer VVV-Venlo en PSV en valt in de smaak bij Málaga. Hij speelde tot op heden 43 wedstrijden in de Spaanse competitie en maakte 8 doelpunten.

Directeur Casado spreekt van een collectieve stap vooruit voor het Spaans voetbal en een betere concurrentiepositie ten opzichte van de Premier League, nu de tv-deal in orde is. Voorzitter Javier Tebas van het Spaanse competitiebestuur sprak al van ‘de geboorte van een nieuwe competitie’. “Dit helpt ons ongelooflijk goed vooruit. De beslissing van de Spaanse overheid om een nieuwe wet te creëren voor de verkoop van de tv-gelden is historisch voor het voetbal. We zullen nu veel competitiever worden”, sprak Tebas blij.

Het doel van de aangenomen Spaanse wet, die dus pas in 2016 echt in werking treedt, is om het enorme gat tussen Real en Barça en de rest van de Spaanse profclubs te verkleinen. Negentig procent van de tv-inkomsten wordt verdeeld over de clubs in de Primera División. De helft wordt gelijkmatig over de twintig clubs verdeeld en de overige vijftig procent volgens criteria als prestaties van de twintig afzonderlijke clubs en de totale grootte. De overgebleven tien procent van de inkomsten gaat naar clubs in de Segunda División, het tweede niveau in Spanje.

Bezig met laden …