Mali sluit troostfinale tegen Ghana af met winst én unicum

Erik van Dam09 feb 2013, 19:53
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2013, 19:53

Mali en Ghana zijn, net als vorig jaar, als derde en vierde geëindigd op de Afrika Cup 2013. De twee landen moesten in de halve eindstrijd hun meerderen erkennen in Nigeria en Burkina Faso en speelden zaterdagavond daarom de troostfinale in Port Elizabeth. Mali won de opwarmer voor de finale en deed dat met een 3-1 zege: de eerste keer dit toernooi dat het tweemaal scoorde.

/

In de vijf voorgaande wedstrijden maakten de Malinezen in totaal maar vier goals, maar nu was het dus twee keer raak tegen Ghana. Halverwege de eerste helft was het Mahamadou Samassa die de score openbrak: hij kopte de bal al vallend hard binnen in de rechterhoek nadat Adama Tamboura een sprint had getrokken aan de linkerzijde en de bal puntgaaf had voorgegeven richting Samassa. Kort na rust maakte Seydou Keita, de grote roerganger en sterspeler bij Mali, er 2-0 van.

Ousmane Coulibaly leek zich vast te lopen bij een aanval, maar hij kapte de bal terug naar het midden en daar kwam Keita met grote passen vrijuit aanlopen: hij koos de rechterhoek uit en maakte het met binnenkant links vrij eenvoudig af. Ghana kreeg ook kansen en zelfs één vanaf elf meter, vlak na de 2-0 van Keita. Alhassan Wakaso miste de strafschop echter. Hij liet zo de kans liggen alleen aan kop te gaan van het topscorersklassement. Een goal van Keita na rust werd afgekeurd wegens hands even tevoren, maar bij 2-0 bleef het niet.

De laatste tien minuten waren al ingegaan, toen Kwadwo Asamoah het heft in handen nam en de aansluitingstreffer maakte voor the Black Stars. Met een schot van afstand verraste hij Soumbeïla Diakité: die dook te ver naar links, tastte mis en stond de 2-1 van Asamoah balend toe. Ghana slaagde er niet in voor een stunt te zorgen door ook nog een tweede te maken en berustte daarin: in blessuretijd poetste Mali het tweede brons op rij nog wat op met de derde van de avond, die op naam van Sigamary Diarra kwam.