Man City en Liverpool delen de punten in spektakelstuk

Bart Kruyt03 feb 2013, 17:53
Laatst bijgewerkt: 03 feb 2013, 17:53

De kans dat Manchester City dit seizoen de landstitel zal prolongeren is zondagmiddag weer een stukje kleiner geworden. De regerend landskampioen kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen Liverpool en heeft nu negen punten minder dan koploper Manchester United: 2-2. City mocht niet klagen over het puntenverlies, daar Liverpool in de tweede helft duidelijk de sterkere ploeg was en the Citizens enkel konden scoren door defensieve fouten bij de bezoekers. Sergio Agüero strafte een fout van José Reina op prachtige wijze af en zorgde er daarmee voor dat de heerlijke goals van Daniel Sturridge en Steven Gerrard Liverpool slechts een punt opleverden.

/

City en Liverpool gingen dus in evenwicht uit elkaar, maar met de neutrale toeschouwer kreeg het duel toch een grote winnaar. De derby in het Etihad Stadium boeide van begin tot eind en kende de nodige kansen, voor beide ploegen. City schoot uit de startblokken en David Silva loste al in de eerste minuut een gevaarlijk schot, dat over de lat moest worden getikt door Reina. De gastheer bleef hierna druk zetten en kwam na ruim twintig minuten spelen ook op voorsprong. Dat mocht Daniel Agger zichzelf aanrekenen: de verdediger hief eerst buitenspel voor James Milner op en kon vervolgens niet bij de lage voorzet van de middenvelder, waardoor Edin Dzeko kon scoren. Dzeko vervulde zes minuten later ook ongevraagd een hoofdrol bij de gelijkmaker van Liverpool.

De aanvaller werd hard aangepakt en bleef geblesseerd op het veld liggen, maar Anthony Taylor liet doorspelen en dat deed Liverpool dus ook. Een aanval van de bezoekers leek stuk te lopen, maar City verdedigde niet goed uit en Sturridge kreeg de bal voor zijn voeten. De voormalig spits van the Citizens twijfelde niet en scoorde met een verwoestend schot van ongeveer twintig meter afstand tegen zijn oude werkgever: 1-1. Dzeko was woedend en dat gold ook voor Roberto Mancini, maar het doelpunt kon gewoon gevierd worden door Liverpool, dat kort voor rust ook nog bijna op voorsprong kwam. Pablo Zabaleta wilde de bal terugspelen op Joe Hart, maar ging in de fout en zag de bal in het zijnet rollen, waardoor City en Liverpool in evenwicht gingen rusten.

/

De bezoekers kwamen het beste de kleedkamer uit voor de tweede helft en op aangeven van Suárez was Jamie Carragher dicht bij de 1-2, maar de verdediger kreeg de bal niet onder de lat. Liverpool bleef de bovenliggende partij en Sturridge dacht recht te hebben op een strafschop, maar kreeg een gele kaart wegens een vermeende schwalbe. Niet veel later ontsnapte Carragher aan een rode kaart na een harde overtreding op Agüero, terwijl Suárez de bal niet ver langs de verkeerde kant van de paal draaide. City had het erg moeilijk en een kwartier voor tijd kwam Liverpool op een verdiende voorsprong. Joleon Lescott werkte een voorzet weg, maar leverde de bal in bij Gerrard, die controleerde met de borst en vervolgens schitterend uithaalde: 1-2.

Liverpool hoopte dat dit prachtige doelpunt voldoende zou zijn voor de eerste overwinning van dit seizoen tegen een ploeg uit linkerrijtje, maar dat bleek niet het geval te zijn. Weer profiteerde City van een verdedigingsfout, al moesten er ook complimenten worden gemaakt aan Agüero, die prachtig scoorde. El Kun kwam bij de punt van het strafschopgebied eerder bij de bal dan Reina, die daar niets te zoeken had, en bracht uit een zeer lastige hoek de 2-2 op het scorebord. Het duel golfde in het restant op en neer en Gerrard zag nog een gevaarlijk schot geblokt worden, terwijl Maicon bij een hoekschop over kopte. Met een prima redding voorkwam Hart vervolgens nog een tweede doelpunt van Sturridge en daardoor deelden City en Liverpool in een spectaculair duel de punten.