Man City loopt uit op verliezend Chelsea, Suárez weer goud waard

Bart Kruyt17 nov 2012, 16:55
Laatst bijgewerkt: 17 nov 2012, 16:55

Aston Villa heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen bij Manchester City. De ploeg uit Birmingham begon vol goede moed aan het uitduel bij de landskampioen, maar kreeg twee penalty's tegen en ging uiteindelijk ruim onderuit. City liep dankzij de 5-0 overwinning uit op Chelsea, dat met 2-1 verloor bij West Bromwich Albion, en op Anfield was Luis Suárez weer eens de grote man. De aanvaller van Liverpool scoorde twee keer tegen Wigan Athletic en was bovendien ook bij het slotakkoord van José Enrique betrokken: 3-0. Liverpool komt nu op vijftien punten terecht en passeert het Newcastle United van Tim Krul en Vurnon Anita, dat in eigen huis werd verslagen door Swansea City.

/

Manchester City - Aston Villa 5-0
Manchester City gaat in ieder geval voor even aan kop in de Premier League en begon ook goed tegen Aston Villa. Carlos Tévez kopte na zes minuten net over, terwijl een voorzet van Maicon vijf minuten later door niemand geraakt kon worden. Aan de overkant liet Christian Benteke zich vervolgens zien: eerst werd zijn schot geblokt door Matija Nastasic, terwijl een tweede inzet van de spits werd gekeerd door Joe Hart. Het duel golfde qua kansen dus redelijk op en neer, maar na de twintigste minuut gebeurde er een tijdje niets voor beide doelen. De eerste helft leek zonder treffers te gaan eindigen, maar kort voor rust opende David Silva toch de score, door een frommeldoelpunt te maken. De Spanjaard maakte kort hierna bijna ook direct 2-0, maar ditmaal wist Brad Guzan te redden.

City won de laatste acht wedstrijden waarin Silva wist te scoren en dat zou ook zaterdag tegen Villa gebeuren. De thuisploeg kreeg kort na rust al mogelijkheden via Tévez en Sergio Agüero, voordat laatstgenoemde bij zijn tweede kans in de tweede helft de marge verdubbelde. De bal ging op de stip na een vermeende handsbal (waar echter geen enkele sprake van was) en Agüero wist zich met het buitenkansje wel raad: 2-0. Brett Holman kwam in de ploeg bij Villa in een poging van Paul Lambert om het tij te keren, maar het mocht niet baten. City kreeg opnieuw een penalty, ditmaal na een handsbal van Barry Bannan, en nu scoorde Tévez vanaf elf meter. Vervolgens ging het snel: Agüero bracht de teller op vier en Tévez maakte de vijfde van de middag.

/

West Bromwich Albion – Chelsea 2-1
In tegenstelling tot Manchester City deed Chelsea zaterdagavond geen goede zaken. De ploeg van Roberto Di Matteo (die ruim een jaar geleden nog werd ontslagen bij West Bromwich) had het geluk in de beginfase niet mee, want een schot van Ryan Bertrand werd van de lijn gehaald en een zeker lijkende strafschop werd ondanks een handsbal ook niet gegeven. Aan de andere kant was de eerste kans voor West Bromwich Albion direct raak. Na een voorzet van James Morrison was David Luiz zijn directe tegenstander kwijt en Shane Long kon dus eenvoudig inkoppen: 1-0. The Blues konden niet overtuigen en de gastheer hield zonder veel zweetdruppels stand. Dit tot groot genoegen van WBA-coach Steve Clarke, in het verleden nog assistent-trainer bij Chelsea.

Na het halfuur brak het duel meer los op The Hawthorns, waar WBA dit seizoen pas één keer verloor. Dat leidde uiteindelijk ook tot de gelijkmaker van Eden Hazard, die een voorzet van César Azpilicueta goed inkopte: 1-1. Chelsea ging op jacht naar de voorsprong, maar de gastheer hield de rijen achterin goed gesloten. Vijf minuten na de pauze zorgde Peter Odemwingie zelfs voor de 2-1, door een voorzet van Long binnen te koppen. Chelsea bracht Juan Mata en Oscar nog in de ploeg, maar dat haalde ondanks enkele goede kansen niets uit. Het verschil tussen de beide ploegen is nu nog maar één punt, terwijl United de voorsprong op Chelsea zaterdagavond kan uitbreiden tot zes punten.

/

Liverpool - Wigan Athletic 3-0
Roberto Martinez stond afgelopen zomer in de belangstelling van Liverpool, maar koos ervoor om bij Wigan Athletic te blijven. Zaterdag ging hij alsnog naar Anfield, waar hij de thuisploeg beter zag spelen dan 'zijn' Wigan. Grote kansen bleven in de eerste helft echter uit voor Liverpool, dat moeite had om door de vijandelijke defensie te komen. Kort voor rust werd de thuisploeg nog het meest gevaarlijk, maar een scherpe voorzet van Suárez kon gepakt worden door Ali Al-Habsi. De keeper keerde eerder pogingen van Glen Johnson en Suso en kwam met de schrik vrij toen Daniel Agger bij een corner niet tussen de palen kon koppen. Het gevaarlijkste moment van Wigan kwam van Arouna Koné, maar de inzet van de voormalig PSV'er werd gepakt door José Reina.

De keeper zag Liverpool kort na rust op voorsprong komen. Raheem Sterling brak door op rechts en legde de bal terug op Suárez, die niet erg fijn werd aangespeeld, maar uit een halve draai toch de kruising wist te vinden. Wigan moest in de achtervolging, maar keek tien minuten later tegen een 2-0 achterstand aan, via een volgend doelpunt van Suárez. José Enrique speelde de Uruguayaan met een heerlijke steekpass door het centrum vrij, waarna Suárez zijn tiende doelpunt van het seizoen maakte. Een kans op de hattrick belandde in het zijnet, maar even later was Suárez toch weer belangrijk bij de 3-0. De smaakmaker zette een één-twee op met Sterling, wiens schot werd gekeerd door Al-Habsi, die echter niet kon voorkomen dat José Enrique de rebound binnentikte. Kansen op meer leverden niets op, terwijl Koné namens Wigan nog de paal raakte.

/

Reading – Everton 2-1
Everton ging verassend onderuit bij Reading, maar begon nog wel zo goed bij de promovendus. De openingstreffer van Steven Naismith na tien minuten was dan ook volledig verdiend. The Toffees kregen kans op kans en werden uiteindelijk beloond met de goal van Naismith, die op aangeven van Marouane Fellaini de 0-1 binnenknalde. Hierna deed Reading echter niet onder voor de bezoekers, maar voor rust had het eigenlijk 0-2 moeten zijn in het Madejski Stadium. Leon Osman kreeg een grote kans en Everton had een strafschop moeten krijgen, maar kreeg die niet. Reading draaide de score na rust vervolgens 180 graden om en Adam Le Fondre was de grote held. Na de gelijkmaker in de vijftigste minuut benutte hij tien minuten voor tijd ook een strafschop: 2-1.

/

Newcastle United - Swansea City 1-2
Krul en Anita stonden negentig minuten op het veld van de Sports Direct Arena, maar de Nederlanders konden niet voorkomen dat Swansea City er met de punten vandoor ging. De bezoekers uit Wales waren in de tweede helft succesvol: Michu opende een kwartier na de thee de score, door een voorzet van Pablo Hernández binnen te koppen. Voor Michu betekende het al zijn vierde doelpunt met het hoofd van dit seizoen, meer dan elke andere speler in de Premier League. Newcastle United probeerde nog wel terug te komen, maar Gerhard Tremmel (de vervanger van de geblesseerde Michel Vorm) hield zijn doel schoon. In de slotfase bracht Jonathan De Guzman Swansea vervolgens in veilige haven, door uit een lastige hoek binnen te schieten. De aansluitingstreffer van Demba Ba kwam te laat maakte het duel niet meer spannend.

/

Queens Park Rangers - Southampton 1-3
De dagen van Mark Hughes bij Queens Park Rangers lijken nu echt geteld te zijn, na een thuisnederlaag tegen Southampton. Het bezoek kwam na ruim twintig minuten op voorsprong, toen José Bosingwa een inzet van Jason Puncheon nog van de lijn haalde, maar Rickie Lambert de rebound kon binnenschieten, en kort voor rust maakte Puncheon er 0-2 van. De supporters op Loftus Road trakteerden QPR bij het horen van het rustsignaal op een hels fluitconcert en kort in de tweede helft deed de thuisploeg wat terug via Junior Hoilett, die een voorzet van Adel Taarabt binnenkopte. De jacht op de gelijkmaker werd geopend, maar die leverde niets op en Southampton kwam tien minuten voor tijd op 1-3 via door een eigen doelpunt van Anton Ferdinand.