Man City passeert slechtste PL-defensie één keer op halve kracht

Daniel Cabot Kerkdijk04 mrt 2013, 21:54
Laatst bijgewerkt: 04 mrt 2013, 21:54

Manchester City heeft het gat tot koploper Manchester United tot twaalf punten verkleind. De ploeg van Roberto Mancini, die voor de 125e keer op de bank zat bij een Premier League-wedstrijd, had aan een doelpunt van Carlos Tévez voldoende om Aston Villa het zwijgen op te leggen (0-1). De club uit Birmingham incasseerde dit seizoen nu al 53 doelpunten; het meeste van alle clubs in de Premier League. The Villans blijven vrezen voor degradatie.

Manchester City maakte in de eerste helft een ongeïnspireerde en lamlendige indruk op Villa Park. De thuisploeg, die dit seizoen pas driemaal in eigen huis wist te winnen, begon daarentegen brutaal en na twintig minuten leidde dat tot een eerste grote kans. Uit een hoekschop kopte Christian Benteke in, maar Tévez haalde de bal van de lijn. The Citizens, die slechts één keer wonnen in de laatste vier competitiewedstrijden, ontsnapten en vanaf het halfuur bespeurden zij pas echt de helft van de tegenstander. Dat leidde uiteindelijk tot grote kansen.

Pablo Zabaleta trof via de vingertoppen van Brad Guzan de binnenkant van de paal, James Milner mikte vanuit een vrije schietpositie hoog over en ver naast en een schot van Tévez werd uit de kruising geranseld door Guzan. De thuisploeg van Paul Lambert snakte naar de rust, maar in de slotseconde werd het alsnog 0-1 voor de bezoekers uit de Eastlands. Ciaran Clark verspeelde de bal knullig aan Edin Dzeko en op aangeven van de Bosniër kon Tévez de zestien binnen soleren en voor de openingstreffer zorgen. Villa verloor dit seizoen alle negen duels waarin het bij rust op een achterstand stond.

City was voornemens om er snel een einde aan te maken, maar een volley van Dzeko, die in de eerste helft de geblesseerde Jack Rodwell was komen vervangen, ging naast en een inzet van Tévez werd van de lijn gehaald door Matthew Lowton. De thuisploeg ging vol goede moed op jacht naar de gelijkmaker, maar Joe Hart hoefde zich nooit serieus te verontrusten. Twintig minuten voor tijd trof Yaya Touré aan de overzijde nog de paal, waarna Dzeko scoorde. Vanwege buitenspel werd die treffer afgekeurd, maar de minimale zege zat wel in de tas voor de jubilerende Mancini en zijn blauwhemden.