Man City verliest opnieuw bekerduel in eigen huis

Bart Kruyt11 jan 2012, 21:40
Laatst bijgewerkt: 11 jan 2012, 21:40

Manchester City is in de Premier League nog zonder puntenverlies in thuiswedstrijden, maar in de Engelse bekertoernooien gaat het minder goed in het Etihad Stadium. Zondag verloor City thuis van Manchester United in de FA Cup en woensdagavond was Liverpool met 0-1 te sterk in de Carling Cup. The Reds namen daarmee sportieve wraak op de nederlaag die het vorige week in de competitie leed tegen City, maar zijn nog niet zeker van een plek in de finale: op 25 januari wacht de return op Anfield. Crystal Palace en Cardiff City strijden om het andere finaleticket.

/

Liverpool dankte de zege op City aan een sterk begin van de wedstrijd. Evenals in de competitiewedstrijd van vorige week begon de ploeg van Kenny Dalglish beter en kreeg het al snel de eerste grote kans van de wedstrijd: toen was het Stewart Downing die Joe Hart op zijn pad vond, nu was het Andy Carroll. De spits bleek fysiek veel sterker dan Stefan Savic en creëerde daardoor ruime voor een schot, maar Hart stond een doelpunt in de weg. De keeper pakte even later ook een schot vanuit de tweede lijn van Steven Gerrard en had een fabelachtige reactie in huis toen een inzet van Downing onderweg nog werd aangeraakt.

Hart was op Anfield al de grote man bij Manchester City (toen werd het 1-1) en leek dat ook nu weer te gaan worden, maar de openingstreffer van Liverpool was niet te voorkomen. Savic creëerde met een onhandige actie een penalty, door Daniel Agger op de knie te raken, en strafschoppenspecialist Gerrard maakte vanaf elf meter geen fout. City moest al snel in de achtervolging, maar creëerde maar weinig en Mario Balotelli werd al snel naar de kant gehaald. Zijn vervanger, Samir Nasri, zorgde drie minuten voor rust voor het eerste schot van City op doel. José Reina pakte de inzet en kwam even later met de schrik vrij, toen James Milner van dichtbij over schoot.

/

City eindigde de eerste helft goed, maar mocht over het algemeen niet tevreden zijn over de eerste vijfenveertig minuten. De thuisploeg probeerde in de tweede helft dan ook om de druk verder op te voeren en kreeg daar de gelegenheid voor van Liverpool, dat loerde op de counter. Jordan Henderson brak ook één keer gevaarlijk uit, maar hij was zo snel, dat zijn ploeggenoten niet op tijd konden aansluiten. Aan de overkant leidde een verschrikkelijke terugspeelbal van Martin Kelly bijna de gelijkmaker van Sergio Agüero in, maar Reina hield zijn doel schoon. De keeper had later een uitstekende redding in huis bij een kopbal van Micah Richards.

Liverpool liep in de tweede helft steeds meer naar achteren en Dalglish bracht José Enrique en Jamie Carragher als extra verdedigers in de ploeg, waarmee hij benadrukte dat hij de 1-0 voorsprong wilde verdedigen. De bezoekers lieten in de tweede helft dan ook niets meer zien in aanvallend opzicht en City ging op jacht naar de gelijkmaker. The Citizens kregen daar ook wel mogelijkheden voor, via bijvoorbeeld Agüero en Nasri, maar de gelijkmaker viel niet. Het was voor het eerst dit seizoen dat City niet wist te scoren in een thuiswedstrijd, maar de rijkste club ter wereld weet dat de finale van de Carling Cup nog altijd haalbaar is. Op 25 januari staat de return op het programma.