Man City voorkomt pas in slotfase sensationeel puntenverlies

Peter Nusselder19 aug 2012, 19:05
Laatst bijgewerkt: 19 aug 2012, 19:05

Manchester City werd afgelopen seizoen, na een spectaculaire overwinning op Queens Park Rangers op de slotdag van de competitie, kampioen van Engeland. Tijdens de eerste speelronde van de nieuwe jaargang leek het duel met het gepromoveerde Southampton op een kopie van die wedstrijd. Nadat Carlos Tévez City op voorsprong had gezet, scoorden Rickie Lambert en Steven Davis namens de gasten. Edin Dzeko en matchwinner Samir Nasri zorgden er echter voor dat een sensatie uitbleef.

/

Voordat de score in het Etihad Stadium geopend werd, had City-coach Roberto Mancini al voor de eerste keer moeten wisselen; Sergio Agüero kon vanwege een enkelblessure niet verder en werd nog binnen een kwartier vervangen door Dzeko. Ondanks deze tegenvaller leken the Citizens kort daarop wel op voorsprong te komen; Tévez ging na een duel met bewaker Jos Hooiveld naar de grond en werd beloond met een strafschop. David Silva schoot vanaf elf meter echter niet goed in en doelman Kelvin Davis keerde de inzet van de Spanjaard. Lange tijd had het er alle schijn van dat de thuisploeg deze misser moest bekopen met een doelpuntloze ruststand.

Vijf minuten voor de pauze had het publiek in Manchester evenwel toch reden tot juichen; op aangeven van Nasri schoot Tévez de 1-0 binnen. In de tweede helft had het al snel 2-0 kunnen staan, maar Dzeko liet na om fantastisch voorbereidend werk van wederom Nasri te bekronen met een tweede treffer voor City, terwijl ook Tévez en in de rebound Silva er niet in slaagden de voorsprong uit te breiden. Dat kwam het elftal van Mancini uur te staan, want met nog iets meer dan een half uur op de klok kropen the Saints steeds meer uit hun schulp, hetgeen uiteindelijk leidde tot de gelijkmaker.

/

Lambert, afgelopen seizoen nog de topscorer van Southampton, kwam ditmaal als invaller binnen de lijnen en liet al na drie minuten zien dat hij zijn neusje voor het doel nog niet verloren had; de spits pikte de bal op de rand van het zestienmetergebied op en met een knap schot passeerde hij Joe Hart, 1-1. Nog geen tien minuten later leek het erop dat er een sensatie in de lucht hing, want de eveneens ingebrachte Davis tekende voor de tweede treffer van de promovendus: 1-2. In de resterende twintig minuten stelde City echter alsnog orde op zaken.

Vier minuten nadat zijn ploeg op achterstand was gekomen, zorgde Dzeko ervoor dat de stand weer in evenwicht was. Vincent Kompany en Yaya Touré slaagden er na een afgeslagen cornerbal nog niet in om te scoren, maar in derde instantie deed Dzeko dat wel, 2-2. Uitblinker Nasri was er in de tachtigste minuut verantwoordelijk voor dat de regerend Engels kampioen met de schrik wist te komen. Soutampton-verdediger Danny Fox kopte de bal zomaar voor de voeten van de Fransman, die zich geen moment bedacht en doeltreffend uithaalde: 3-2.