Man United komt slechte start te boven, Galatasaray speelt gelijk

Thijs Post23 okt 2012, 22:42
Laatst bijgewerkt: 23 okt 2012, 22:42

Manchester United is nog altijd zonder puntverlies in de Champions League. De ploeg van manager Sir Alex Ferguson leek dinsdagavond wel tegen averij op te lopen, want Sporting Braga schoot uit de startblokken en kwam op Old Trafford brutaal op 0-2. Met Robin van Persie en Alexander Büttner in de basisopstelling draaiden the Red Devils, mede dankzij twee treffers van Javier Hernández, de score om. In het kletsnatte Istanbul lukte het Galatasaray niet om te winnen van het Roemeense CFR Cluj, dat ruim een uur met tien man speelde.

/

Manchester United - Sporting Braga 3-2
Manchester United, dat voor het eerst sinds 2005 (Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij) weer eens met twee Nederlands in de basis startte in de Champions League, begon niet goed aan de krachtmeting met Sporting Braga. De Portugezen kwamen al na twee minuten op voorsprong en dat mocht Büttner zich aanrekenen: de ex-Vitessenaar was zijn directe tegenstander Alan kwijt bij een corner van Hugo Viana. Met een kopbal opende de Braziliaan de score en toen hij niet veel later met een briljante afwerking voor 0-2 zorgde leek een gigantische stunt in de maak. Even na de tweede viel echter de aansluitingstreffer. Van Persie draaide mooi weg en werd neergelegd, maar het spel ging door en Shinji Kagawa bediende Hernández: 1-2.

In het restant van het eerste bedrijf moest het gevaar van de Nederlanders komen: Van Persie had een mooie voorzet in huis op de net te laat komende Hernández, terwijl Büttner geen strafschop kreeg na een tuimelpartij in het strafschopgebied. Na de onderbreking werd de druk op het doel van de Portugezen groter en groter, maar het duurde tot na de uurmarkering voordat de gelijkmaker viel: Jonny Evans werkte de bal uit een hoekschop van Van Persie in twee instanties tegen het net. De comeback was helemaal compleet toen Hernández voor de tweede keer met zijn hoofd scoorde, dit keer op een prachtige voorzet van Tom Cleverley.

/

Galatasaray - CFR Cluj 1-1
Dat de ploegen het veld op werden gestuurd door scheidsrechter Paolo Tagliavento was al een klein wonder, want in het uur voorafgaand aan de wedstrijd regende het pijpenstelen in Istanbul. Tagliavento vond de kletsnatte grasmat goed genoeg om te bespelen, maar tot bijzonder goed voetbal leidde het niet. Wel tot een doelpunt: na een kleine twintig minuten lukte het Semih Kaya niet om de bal op te ruimen, zette Camora voor en tikte Danu Nounkeu per ongeluk in eigen doel (0-1). Voor Galatasaray was het een geluk dat Matías Aguirregaray binnen drie minuten (opstootje met Nordin Amrabat en overtreding op Albert Riera) twee gele kaarten kreeg, zodat de manschappen van Fatih Terim het tegen tien man mochten proberen.

Na een handsbal van László Sepsi mochten de Turken zelfs aanleggen van elf meter. Felipe Melo bekommerde zich om de bal en produceerde een onthutsend slechte strafschop, zodat de 0-1 op het bord bleef staan. Nadat zowel Hamit Altintop als Johan Elmander geblesseerd het veld moest verlaten kwam er een einde aan een voor Galatasaray dramatisch verlopen eerste helft. Na rust zakten de tien van Cluj, loerend op de counter, ver terug en kreeg Galatasaray diverse kansen. De grootste was voor Burak Yilmaz, al zeven minuten na de pauze. Het lukte de van Trabzonspor overgenomen topschutter op dat moment nog niet om van dichtbij het net te vinden, maar veertien minuten voor tijd deed hij dat wel. Op een voorzet van Amrabat kopte de aanvaller krachtig raak.