Man United verzuimt om Chelsea aan de kant te zetten

Bart Kruyt28 dec 2015, 19:22
Laatst bijgewerkt: 28 dec 2015, 19:22

De spelers van Manchester United kregen het verwijt dat zij niet meer zouden willen werken voor Louis van Gaal, maar maandagavond hebben zij in de topper tegen landskampioen Chelsea bewezen dat daar geen sprake van is. United gaf alles en maakte er samen met zijn tegenstander een heerlijk voetbalgevecht van, maar gescoord werd er niet op Old Trafford. De vraag is of Van Gaal na de doelpuntloze remise (0-0) zal mogen blijven zitten of dat hij spoedig wordt ontslagen.

De wedstrijd van maandag gaf weliswaar hoop op betere tijden, maar feit is wel dat United nu al acht officiële wedstrijden op rij niet meer heeft gewonnen. De ploeg had tegen Chelsea wel de pech dat de lat én paal geraakt werden, terwijl Thibaut Courtois ook nog eens geweldig keepte. Datzelfde goldt overigens voor zijn collega aan de overkant, David de Gea. De Spanjaard zag zijn ploeg uitstekend starten en al in de tweede minuut kwam United bijna op voorsprong, toen Juan Mata na een handige actie van Wayne Rooney (terug in de basis) de bal op de lat ramde.

Het antwoord van Chelsea liet niet lang op zich wachten en in de vierde minuut voorkwam De Gea met een geweldige redding dat John Terry de score opende met een kopbal uit een hoekschop. Het was een spaarzame kans van Chelsea in de eerste helft; Guus Hiddink zag zijn ploeg zonder de geschorste Diego Costa vooral verdedigen. United was in de eerste twintig minuten duidelijk de betere ploeg en Morgan Schneiderlin schoot net naast, voordat Anthony Martial de binnenkant van de paal raakte. Chelsea had het even moeilijk, maar hield stand en wist te overleven.

De laatste 25 minuten van de eerste helft stonden vooral in het teken van veel duels op het middenveld; kansen werden er nu niet meer gecreëerd. In de tweede helft viel er wel weer voldoende opwinding voor beide doelen te noteren. De eerste kans na rust was al na twee minuten spelen voor Chelsea, toen De Gea weer geweldig redde bij een schot van Pedro en de keeper ook de rebound van César Azpilicueta keerde. Een kleine tien minuten later leek Ander Herrera dan eindelijk beweging in de score te gaan brengen, toen Martial hem met een lage voorzet bediende, maar Courtois kon nog net op tijd reageren en had geluk dat Herrera recht op de doelman schoot.

De tweede helft golfde op en neer en ook Chelsea kreeg een kans die een doelpunt móést opleveren, maar dus werd gemist. Bij een weggekopte hoekschop van United kwam Chelsea er razendsnel uit en de verdediging van de thuisploeg lag helemaal open. Pedro behield het overzicht en speelde de bal naar Nemanja Matic, die alleen op De Gea af ging en de hoek voor het uitkiezen had, maar het leder helemaal verkeerd raakte en huizenhoog over schoot. United kwam dus met de schrik vrij en een klein kwartier voor tijd bracht Van Gaal Memphis Depay nog als invaller binnen de lijnen, maar ook hij wist geen verandering in het evenwicht in de score te brengen.