Man United wint voor het eerst sinds 21 november

Bart Kruyt02 jan 2016, 16:55
Laatst bijgewerkt: 02 jan 2016, 16:55

Manchester United heeft dan eindelijk een einde kunnen maken aan een bedroevende reeks. De ploeg van de geplaagde coach Louis van Gaal wist liefst acht wedstrijden op rij niet meer te winnen, maar zaterdag was het dan eindelijk weer eens raak: Swansea City werd aan de zegekar gebonden. Wayne Rooney werd met een doelpunt gemaakt achter het standbeen de matchwinner, al maakte doelman (!) Lukasz Fabianski diep in blessuretijd nog bijna de gelijkmaker. De 4-0 zege op Arsenal blijft het enige lichtpuntje van Southampton in de laatste weken, want zaterdag werd er weer verloren bij Norwich City, en Stoke City ging onderuit op The Hawthorns.

Manchester United - Swansea City 2-1
Van Gaal won nog nooit van Swansea City (de drie eerdere ontmoetingen werden allemaal verloren), maar zaterdagmiddag kwam daar dus een einde aan. Met Daley Blind in de basis en Memphis Depay op de bank was United de gehele wedstrijd de bovenliggende ploeg, al leverde dat in de eerste helft weer niet heel veel spectaculaire momenten op. Ander Herrera zorgde na dertig seconden spelen bijna voor een droomstart voor United, maar zijn schot werd geblokt, en later schoot Rooney nog in het zijnet en kopte de aanvoerder van de thuisploeg in de handen van Fabianski. Swansea gokte op mogelijkheden uit de tegenaanval en United oogde bij deze momenten ook kwetsbaar, maar de bezoekers wisten niet optimaal te profiteren. 0-0 was de ruststand.

In de tweede helft zette United direct weer druk naar voren en nu resulteerde dat wél in een snelle goal: een voorzet vanaf rechts werd binnengekopt door Anthony Martial. Omdat United duidelijk de betere partij was leek een zege in de maak, maar Swansea gaf niet zomaar op: André Ayew kopte al op de paal, voordat een kopbal Gylfi Sigurdsson wél in het net belandde. United moest dus opnieuw beginnen, maar pakte uiteindelijk toch de volle buit: een klein kwartier voor tijd trok Martial de bal na een goede actie laag voor op Rooney, die met een tikje achter zijn standbeen de 2-1 maakte. In blessuretijd werd het vervolgens nog bijzonder spannend, want David de Gea redde geweldig bij een schot van Ashley Williams, terwijl de mee opgekomen Fabianski na een corner maar net naast kopte.

Norwich City - Southampton 1-0
Sadio Mané zou in de basis beginnen bij Southampton, maar hij kwam te laat voor de teambespreking en werd daarom gepasseerd door Koeman. Vanaf de bank zagen de coach en Mané een tegenvallende eerste helft, waarin de eerste grote kans voor Norwich City was. José Fonte schatte een stuiterende bal verkeerd in en gaf zo een kans weg aan Jonny Howson, maar hij schoot naast. Even later kreeg Howson de mogelijkheid om een fout van Virgil van Dijk (net als Maarten Stekelenburg, Cuco Martina, Jordy Clasie en Dusan Tadic in de basis begonnen) af te straffen, maar de aanvaller ging op zoek naar Dieumerci Mbokani, terwijl hij beter voor eigen succes had kunnen gaan. De pass op Mbokani kon onderschept worden en Southampton kwam dus goed weg.

De grootste kans van de eerste helft was evenwel voor de bezoekers, toen Shane Long werd vrijgespeeld door Martina, maar de aanname van de aanvaller bedroevend was. Van Dijk kopte nog over uit een corner en dus gingen Norwich en Southampton in evenwicht aan de thee. In de tweede helft werd de wedstrijd er niet veel beter op, al kreeg Tadic twintig minuten voor tijd nog wel een grote kans om te scoren: hij hield Martin goed van zich af, maar schoot vervolgens onbeheerst over. Kort hierna kwam Southampton met een man minder te staan, doordat Victor Wanyama zijn tweede gele kaart pakte, en met elf tegen tien sloeg Norwich toe: Alexander Tettey werd de matchwinner. Southampton heeft nu maar een van de laatste acht competitiewedstrijden gewonnen, tegen Arsenal dus.

West Bromwich Albion - Stoke City 2-1
Marco van Ginkel moest op de bank beginnen bij Stoke City voor het uitduel met West Bromwich Albion, maar Erik Pieters en Ibrahim Afellay kregen wel een basisplaats van Mark Hughes. De oefenmeester zag een eerste helft met kansen voor beide ploegen, maar geen doelpunten: die vielen pas in het tweede bedrijf. Stephane Sessegnon zette West Bromwich een kwartier na rust op voorsprong, maar invaller Jonathan Walters kopte tien minuten voor tijd de 1-1 binnen. Stoke eindigde de wedstrijd nog met tien man, omdat Geoff Cameron na een opstootje met Claudio Yacob van het veld werd gestuurd, en West Bromwich wist in kort voor tijd nog van die overtalsituatie te profiteren: Jonny Evans maakte in blessuretijd uit een scrimmage de winnende.