Thijs Post04 jan 2015, 16:57
Laatst bijgewerkt: 04 jan 2015, 16:57

De Premier League-clubs hebben zondagmiddag niet laten zien waarom hun competitie gezien wordt als de beste competitie ter wereld. Manchester City, Southampton, Aston Villa en Stoke City hadden het in eigen huis stuk voor stuk lastig met clubs van een lager niveau. Uiteindelijk kwamen Manchester City, Aston Villa en Stoke City met late goals met de schrik vrij; Southampton is de enige club die op herhaling moet.

Manchester City - Sheffield Wednesday 2-1
Manchester City speelde niet in de sterkste opstelling, maar er bleef toch voldoende kwaliteit over om Sheffield Wednesday (met Glenn Loovens in de basis) eenvoudig op de knieën te krijgen. In september ontmoetten beide partijen elkaar ook al in de Capital One Cup (het tweede bekertoernooi van Engeland) en destijds werd het liefst 7-0. Zondag liep het toch wat anders in het Etihad Stadium. Hoewel Manchester City vanaf het eerste fluitsignaal de aanval zocht, waren het de bezoekers die verrassenderwijs op voorsprong kwamen. Na een klein kwartier werd Manchester City-keeper Willy Caballero verslagen door een inzet van Atdhe Nuhiu.

Na dat doelpunt werden de duimschroeven flink aangedraaid door de lijstaanvoerder van de Premier League. The Citizens hielpen echter tal van grote kansen om zeep: Frank Lampard en Yaya Touré schoten rakelings naast, terwijl een kopbal van Fernando de juiste richting miste. Ook na rust zocht Manchester City de aanval en dat leverde na zeventig minuten spelen eindelijk het gewenste resultaat op. James Milner maakte zijn eerste goal in het Etihad Stadium sinds oktober 2012 en voor de middenvelder gebeurde dat op een bijzondere dag: hij viert zijn 29ste verjaardag. In de extra tijd behoedde Milner zijn ploeg ook nog eens voor een replay.

Southampton - Ipswich Town 1-1
Dat vrijwel alle wedstrijden in de FA Cup lastig zijn bewees Ipswich Town wel tegen het Southampton van Ronald Koeman. Ipswich, dat als nummer twee van de Championship goed op weg is naar promotie naar de Premier League, kwam na een kleine twintig minuten op voorsprong bij de nummer vier van de Premier League. Een voorzet van Tyrone Mings werd met het hoofd afgerond door Darren Ambrose. Nog voor rust kon Koeman wat rustiger in zijn stoel gaan zitten. De felbegeerde en veelbesproken Morgan Schneiderlin, die zijn 250ste officiële wedstrijd speelde voor de club, wipte de bal over keeper Dean Gerken voor de gelijkmaker. Na rust was Southampton veel sterker, maar doelpunten zouden er niet meer vallen. Koeman en consorten krijgen het zo nog lastig, want ze moeten op herhaling.

Aston Villa - Blackpool 1-0
Blackpool won slechts 2 van de laatste 25 wedstrijden, maar tegen Aston Villa deed de club uit de kustplaats het absoluut niet slecht. Via Christian Benteke kreeg de thuisclub weliswaar de beste kansen, maar veel indruk maakte Aston Villa (zonder de geblesseerde Ron Vlaar en bankzitter Leandro Bacuna) nou ook weer niet. Ook na rust hield Blackpool stand en de bezoekers leken er zelfs een replay uit te slepen, maar twee minuten voor tijd produceerde de gevaarlijkste man van het veld (Benteke) dan toch de enige treffer van de wedstrijd.

Stoke City - Wrexham 3-1
Het lukte Stoke City, met ex-Eredivisionisten Oussama Assaidi en Marko Arnautovic in de basis (Erik Pieters zat op de bank), niet om het verzet van Wrexham voor rust te breken. De bezoekers zijn weliswaar actief op het vijfde niveau, maar het lukte de Premier League-club maar niet om gaten te slaan in de hechte defensie. Schoten van Assaidi en Phil Bardsley werden geblokkeerd, terwijl Ryan Shawcross rakelings naast kopte. Het missen van de kansen kwam the Potters duur te staan. Na de onderbreking mochten de 4.500 (!) meegereisde fans namelijk juichen, toen Mark Carrington zijn ploeg op voorsprong kopte. Tien minuten voor tijd zette Arnautovic de ploegen weer op gelijke hoogte, door binnen te prikken na een eerdere poging van Peter Crouch. Dat brak het verzet van Wrexham. Twee minuten voor tijd werkte Stephan Ireland de 2-1 binnen en diep in de blessuretijd scoorde diezelfde Ireland nog eens.