voetbalzone

Marokko na ongelooflijke ontknoping uitgeschakeld, Kaapverdië door

Thijs Post27 jan 2013, 18:55
Laatst bijgewerkt: 27 jan 2013, 18:55
Advertentie

Marokko zal in 2013 niet de winnaar worden van de Afrika Cup. Acht minuten voor tijd van de laatste groepswedstrijd zag het er nog goed uit voor dat land, met een 2-1 voorsprong tegen Zuid-Afrika. Het gastland maakte in de hectische slotfase echter gelijk. In de andere wedstrijd boog Kaapverdië een 0-1 achterstand tegen Angola om in een 2-1 overwinning en dat betekent dat zij Zuid-Afrika zullen vergezellen naar de kwartfinales. Die duels voor de landen uit Groep A staan gepland op 2 februari; daar ontmoeten Zuid-Afrika en Kaapverdië een tegenstander uit Groep B. Ghana heeft in die poule de beste papieren en dat land wordt achtervolgd door Mali, Congo en Niger.

/

Zuid-Afrika - Marokko 2-2
Voor Marokko was de slotwedstrijd in Groep A een wedstrijd die gewonnen moest worden, om niet afhankelijk te zijn van het resultaat in de andere wedstrijd. Zonder Mounir El Hamdaoui, Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat en Oussama Assaidi (allen op de bank) begon de ploeg van coach Rachid Taoussi in ieder geval goed aan het treffen met gastland Zuid-Afrika. Na tien minuten kopte Issam El Adoua, speler van het Portugese Vitória Guimarães, raak na een hoekschop van Abdelaziz Barrada. Na die treffer domineerde Zuid-Afrika, maar het lukte het thuisland maar niet om te scoren: zo schoot Bernard Parker (ex-FC Twente) rakelings naast. Aan de andere kant kwam Zuid-Afrika goed weg toen keeper Itumeleng Khune eerder bij de bal was dan Kamel Chafni.

Na de onderbreking kregen beide partijen kansen op doelpunten, al zag Marokko veel meer van de bal dan in het eerste bedrijf. Marokko-keeper Nadir Lamygaghri redde op een inzet van Thuso Phala en aan de andere kant had Khune een prachtredding in huis om Youssef El Arabi het scoren te beletten. Met Ajacied Thulani Serero inmiddels in het veld deed Zuid-Afrika alles om de score weer recht te trekken en dat lukte uiteindelijk via May Mahlanghu. De middenvelder van het Zweedse Helsingborgs vond de bovenhoek en daarmee bracht hij Durban in extase en belangrijker nog: Zuid-Afrika weer virtueel aan de leiding van Groep A. In de hectische slotfase leek Abdelilah Hafidi Marokko alsnog naar de volgende ronde te knallen, maar Siyabonga Sangweni zorgde met de 2-2 voor een Zuid-Afrikaans volksfeest.

/

Kaapverdië - Angola 2-1
Kaapverdië probeerde tegen Angola de volgende ronde van de Afrika Cup te halen met Spartaan Toni Varela binnen de lijnen, maar zonder de op de bank geposteerde Josimar Lima (FC Dordrecht) en Guy Ramos (RKC Waalwijk). Bijzonder gelukkig begon het kleinste land dat deelneemt aan de Afrika Cup niet, want een eigen doelpunt bezorgde Angola de leiding. Djalma Campos wilde Amaro bereiken en verdediger Nando probeerde de voorzet weg te werken, maar daardoor verschalkte hij onbedoeld zijn eigen keeper Vozinha.

Inmiddels zonder Varela (gewisseld in de rust) ging Kaapverdië op zoek naar de gelijkmaker, want bij een nederlaag zou het land sowieso uitgeschakeld zijn. In de slotfase kwam die treffer er: Angola-keeper Lamá blunderde bij een hoekschop en Gegé schoot de bal binnen. Indien er nog onduidelijkheid bestond over of het genoeg was om de volgende ronde te halen, was dat in extremis wel afgelopen. Fernando Varela tekende namelijk voor de 2-1 en dankzij die treffer mocht Kaapverdië sowieso door naar de kwartfinale.

Bezig met laden …