Marokko stelt teleur ondanks doelpunt en assist van Labyad

Bart Kruyt26 jul 2012, 14:50
Laatst bijgewerkt: 26 jul 2012, 14:50

Zakaria Labyad heeft zijn visitekaartje afgegeven op de Olympische Spelen in Londen. De voormalig aanvaller van PSV, die onlangs zijn veelbesproken overgang naar Sporting Portugal afrondde, liet zich tijdens het openingsduel van Marokko met Honduras gelden met een assist en een doelpunt. Het was echter niet voldoende voor een goed resultaat: Marokko stelde teleur in de eerste groepswedstrijd, door met 2-2 gelijk te spelen. De ploeg eindigde bovendien met tien man.

/

Pim Verbeek kan dan ook moeilijk tevreden zijn: de Nederlandse bondscoach wil met zijn ploeg de groepsfase overleven, maar weet dat Marokko dan beter moet gaan spelen. In de eerste helft zag het er nog wel goed uit voor de Afrikanen. Honduras en Marokko hielden elkaar redelijk in evenwicht, maar de ploeg van Verbeek was toch het meest gevaarlijk en werd daar ook voor beloond. Labyad legde de bal met het hoofd klaar voor Abdelaziz Barrada, die niet twijfelde en met een hard schot de hoek vulde. Marokko ging daardoor met een goed gevoel de rust in, maar gaf de wedstrijd in de tweede helft uit handen.

De Afrikanen, spelend met lege magen wegens de Ramadan, kwamen slecht uit de kleedkamer en zagen tien minuten in het tweede bedrijf de gelijkmaker vallen. Maynor Figueroa werd niet aangepakt en vond ruimte voor een schot, maar de poging van de vleugelverdediger was matig. Jerry Bengtson stond echter in de baan van het schot en kon de bal van richting veranderen, waardoor Mohamed Amsif een antwoord schuldig moest blijven. De keeper zag lijdzaam toe hoe Honduras sterker speelde en Marokko kwam dan ook op achterstand.

/

Arnold Peralta brak door aan de rechterkant. De vleugelspeler gaf een lage voorzet op Roger Espinoza, die echter onderuit werd gelopen door Yassine Jebbour, waardoor de bal op de stip ging. Bengtson ging achter de bal staan voor zijn tweede van de middag en bleef erg rustig, waardoor Honduras verdiend op voorsprong kwam. Marokko moest in de achtervolging en vond de gelijkmaker al snel. Labyad kreeg de bal voor zijn voeten en twijfelde niet, waarna hij zijn schot via het been van zijn bewaker over doelman José Mendoza zag vallen.

Het goede gevoel keerde weer terug bij Marokko, maar daar kwam door een domme actie van Zakarya Bergdich verandering in. De verdediger liet zich provoceren door Mario Martínez en trapte na, waarna hij een directe rode kaart kreeg. Marokko moest het dus bijna twintig minuten lang zien te redden met een man minder en Honduras probeerde nog een zege te forceren. Marokko kreeg echter nog de beste kans op de winnende treffer: Jebbour had de bal breed moeten leggen op Labyad, maar ging voor eigen succes en schoot in het zijnet. Marokko begon daardoor met een teleurstellend gelijkspel.