voetbalzone

Massale vechtpartijen op tribune na afloop van Twente - Hammarby; ME grijpt in

Sam Vreeswijk27 jul 2023, 22:18
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:05
Advertentie

Na afloop van het duel tussen FC Twente en Hammarby IF (1-0) in de voorronde van de Conference League zijn er vechtpartijen uitgebroken op de tribunes van De Grolsch Veste en buiten het stadion. Dat meldt Leon ten Voorde van Tubantia en is te zien op verschillende video’s. De ME heeft moeten ingrijpen. “Spelers van Twente probeerden de boel nog te sussen maar er was geen houden aan. Zweedse supporters op hoofdtribune. Er ligt er eentje op een brancard en die moet door man of tien in bedwang worden gehouden”, aldus Ten Voorde op Twitter.

Op beelden die rondgaan op sociale media is goed te zien hoe fans - veelal in het zwart gekleed - op de tribune aan het vechten zijn met elkaar. Het lijkt erop dat een deel van de Hammarby-fans tijdens het duel al in één van de thuisvakken zat. Op beelden op Twitter die gemaakt zijn tijdens de wedstrijd is te zien dat een groep supporters in het thuisvak mee aan het springen en zingen is met het uitvak, ergens anders in het stadion.

Het was de laatste dagen al onrustig in Enschede en omstreken. Fans van Hammarby waren boos dat er slechts 1500 supporters aanwezig mochten zijn bij het duel en spoten uit protest woensdag in Haaksbergen een muur vol met graffiti. Daar viel onder meer 'Fuck FC Twente' en 'Fuck Roelof Bleker' op te lezen. Bleker is de burgemeester van Enschede. Daarnaast werden fans van de club uit Stockholm woensdagavond geweerd uit de binnenstad van Hengelo, omdat er aanwijzingen waren dat fans van Twente, samen met bevriende supporters van Schalke 04, op weg zouden zijn naar Hengelo. Volgens Tubantia wilden de supporters daar de confrontatie zoeken met fans van Hammarby. De sfeer in de stad bleef echter gemoedelijk, waardoor het noodbevel later weer werd opgeheven.

Dinsdag werd al bekend dat de fans van de Zweedse club niet welkom zijn in de binnenstad van Enschede, waardoor er een fanzone is ingericht rond De Grolsch Veste. Toch ontstond er onrust, toen de politie bij een supportersgroep in Enschede wapens aantrof. Daarop besloot locoburgemeester Niels van den Berg van Enschede om preventief fouilleren toe te staan. RTV Oost meldde eerder op donderdag dat politie en ME op de been waren om confrontaties te voorkomen. Die zijn er uiteindelijk dus toch gekomen.

Bezig met laden …