Matige zege Barça goed voor vijftigste koppositie op rij

Daniel Cabot Kerkdijk01 nov 2013, 21:55
Laatst bijgewerkt: 01 nov 2013, 21:55

Barcelona heeft vrijdagavond de elfde competitiezege van het seizoen geboekt. Het team van Gerardo Martino was in de eerste wedstrijd van de twaalfde speeldag met minimaal verschil te sterk voor stadsgenoot Espanyol: 1-0. Met zijn zevende doelpunt van het seizoen zorgde Alexis Sánchez voor het klassenverschil, na een pass van Neymar. De Braziliaan was dit seizoen al goed voor zeven assists in competitieverband. Lionel Messi kwam zodoende weer niet tot scoren en wacht sinds 28 september op een doelpunt in de Primera División.

/

In een allesbehalve spannende eerste helft waren de kansen op één hand te tellen. Het team van Martino was verre van creatief en wist zich geen raad met de stadsgenoot. De bezoekers hielden de koploper ver van het doel van Kike Casilla vandaan. In de zesde minuut leek Alexis Sánchez voor de 1-0 te zorgen, maar het schot met links ontbeerde kracht. Het venijn van het eerste bedrijf zat in de laatste tien minuten. Daniel Alves verkeek zich op de aanstormende Victor Sánchez en met zijn voeten kon Victor Valdés nipt de 0-1 voorkomen. Op slag van rust ontsnapten los Periquitos. Het verwoestende schot van Alves ging tegen de paal, tot opluchting van Casilla.

Tien minuten na de onderbreking hield Casilla zijn team op de been, toen hij een kopbal van Lionel Messi wist te keren. Daarna probeerden ook Xavi en Neymar tevergeefs om het scorebord in beweging te krijgen. In de 68e minuut slaagde Barcelona er eindelijk in om de ban te breken. Neymar poortte in het strafschopgebied twee tegenstanders met zijn pass en Alexis gleed het leer binnen: 1-0. Barcelona zocht naar een bevrijdend tweede doelpunt, maar was ook in de laatste twintig minuten onzorgvuldig in de afwerking. Onder meer een inzet van Messi ging rakelings naast en zodoende verliet Espanyol het Camp Nou met een minimale nederlaag. Barcelona is voor de vijftigste keer op rij koploper van de Primera División. Het record staat op naam van Real Madrid: 53 opeenvolgende eerste plaatsen.