voetbalzone

Maurice Steijn tackelt kritiek: ‘Zou gek zijn als ik hem bij Ajax niet opstel’

Jordi Tomasowa14 jun 2023, 20:00
Laatst bijgewerkt: 14 jun 2023, 20:00
Advertentie

Maurice Steijn is van plan om jonge spelers bij Ajax de kans te geven, zo laat de 49-jarige trainer woensdagmiddag weten tijdens zijn presentatie als nieuwe hoofdtrainer van Ajax. In de Nederlandse media werd de afgelopen dagen gezegd en geschreven dat hij geen oog voor jeugdvoetballers zou hebben. Steijn was eerder trainer van onder meer Sparta Rotterdam, NAC Breda, ADO Den Haag en VVV-Venlo.

“Dat is denk ik gebaseerd op statistieken”, zegt Steijn op de persconferentie wanneer hij met deze kritiek geconfronteerd wordt. “Ik kan dat aan de ene kant tackelen doordat ik wél bij al mijn clubs jonge spelers heb opgesteld. Afgelopen seizoen bij Sparta bijvoorbeeld een jonge Japanner van twintig jaar (Koki Saito, red.) en ik heb mijn aanvoerder Adil Auassar halverwege het seizoen op de bank gezet voor de 21-jarige Mike Eerdhuizen.”

De kersverse trainer van Ajax is zich ervan bewust dat zijn genoemde voorbeelden geen spelers uit de eigen jeugdopleiding waren. “Als ik die had gehad, zoals ik bij VVV-Venlo spelers van zeventien jaar heb laten debuteren, dan zou ik dat altijd gedaan hebben. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zowel bij Sparta als NAC er geen spelers in de Jong-teams zaten die klaar waren om er te staan of zich te ontwikkelen tot goede spelers.”

Bij Ajax is dat volgens Steijn een ander verhaal. “Hier heb je een geweldige jeugdopleiding met geweldige talenten, waarbij Jorrel Hato een fantastisch voorbeeld is. Dat is een jongen die is zo goed, dan zou je wel gek zijn als je die niet opstelt. Jonge jongens krijgen bij mij ook zeker de kans.” Steijn legt tot slot ook uit hoe hij om zal gaan met de druk bij Ajax. “Vooral door mezelf te blijven. Ajax is de grootste club van Nederland. Daar hoort meer druk bij. Ik zal daar heel nuchter en realistisch mee omgaan. Zoals ik eigenlijk altijd heb gedaan.”

Bezig met laden …