voetbalzone

‘Maurice Steijn was bijna paranoïde, hij zag achter iedere boom een vijand’

Mart Oude Nijeweeme13 jun 2023, 07:54
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2023, 07:54
Advertentie

Sjoerd Mossou is benieuwd in hoeverre Maurice Steijn zich heeft ontwikkeld als persoon de laatste jaren. De journalist van het Algemeen Dagblad zag hoe Steijn in het verleden worstelde met de druk en kritiek bij NAC Breda en weet dat de schijnwerpers in Amsterdam nog veel meer op de coach gericht zullen zijn. "Steijn kon niet goed omgaan met druk en kritiek. Bij Ajax heb je dat straks keer honderd", aldus Mossou in de AD Voetbalpodcast.

"Steijn heeft bij VVV, Sparta, ADO Den Haag en NAC gewerkt", begint Mossou. "NAC was van dat rijtje de grootste op het gebied van media-aandacht en de vijfde colonne. Daar ging hij toen heel slecht mee om, daar is hij in verzopen. Hij heeft zich gek gemaakt met de kritiek die hem toen ten deel viel. Dat was vooral omdat de supporters vonden dat het voetbal niet om aan te zien was. Ze werden vijfde met een heel hoog spelersbudget, dus dat was geen best seizoen."

Bij Ajax zal die druk nog groter zijn. "Daar heb je niet een paar oud-spelers die zich ermee bemoeien zoals bij NAC. Daar heb je er tientallen. Daar heb je niet één kritische krant, maar twintig. Ik ben benieuwd hoe hij daarmee omgaat, want dat was destijds zijn valkuil. Steijn was bijna paranoïde. Hij zag achter iedere boom een vijand. Als je dat bij Ajax hebt, ga je het heel moeilijk krijgen. Dat staat trouwens los van zijn kwaliteiten als trainer, maar dat hoort ook bij het vak. Ik hoop dat hij daar stappen in heeft gemaakt."

Ook qua speelstijl laat Mossou zich graag verrassen. "Hij is succesvol geweest bij Sparta, dat is hartstikke knap. Maar als je verder kijkt naar waar een Ajax-trainer aan moet voldoen qua filosofie, dan staat hij daar bijna haaks op. We moeten ook niet doen alsof het een trainer is die ultra-defensief speelt, maar het is wel een pragmatische coach. Het is een trainer geweest die meer op Dick Advocaat leek dan Arne Slot. Hij speelt graag vanuit de reactie en schuwt de lange bal niet. Dat zijn elementen die niet per se des Ajax zijn."

Bezig met laden …