Mechelen kan Genk niet aflossen als koploper; Sonck goudhaantje

Bart Kruyt11 sep 2010, 22:00
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2010, 22:00

KV Mechelen is er niet in geslaagd om de eerste plek (al dan niet tijdelijk) over te nemen van Racing Genk. De ploeg van Marc Brys speelde lang met elf tegen tien op bezoek bij KV Kortrijk, maar kon de eerste nederlaag van het seizoen niet voorkomen: 1-0. Bij Lierse SK was Wesley Sonck het goudhaantje, terwijl Standard Luik Cercle Brugge versloeg.

KV Kortrijk – KV Mechelen 1-0
Een eigen doelpunt van Boris Pandza bleek beslissend in de wedstrijd tussen KV Kortrijk en KV Mechelen. De verdediger van de bezoekers werd verrast door een voorzet die afweek en passeerde daardoor al in de tiende minuut op ongelukkige wijze zijn eigen doelman. Mechelen hoopte snel te kunnen antwoorden, maar kwam voor rust eigenlijk niet verder dan een afgeblokt schot van Joachim Mununga. Kortrijk bleef echter de bovenliggende partij, maar kwam kort voor rust met tien man te staan.

Sven Kums bewees zijn ploeg een slechte dienst. De spelmaker van Kortrijk ging vlak voor het verstrijken van de eerste speelhelft met zijn been vooruit een duel in en kreeg zijn tweede gele kaart te zien, waardoor de thuisploeg het na rust met een man minder moest zien te redden. Een tumultueuze tweede helft volgde en arbiter Luc Wouters kreeg bij iedere beslissing te maken met mekkerende spelers, maar hij zag geen doelpunten meer vallen. Kortrijk kwam daardoor op gelijke hoogte met Mechelen.

Lierse SK – AA Gent 2-2
Sonck hielp Lierse SK van de gehate nul af. De promovendus leek ook de thuiswedstrijd tegen AA Gent weer te gaan verliezen, maar vlak voor het einde kon de voormalig Ajacied de 2-2 binnen werken. Sonck had ook al de eerste gelijkmaker voor zijn rekening genomen, nadat Yaya Soumahoro de score had geopend namens de gasten. Stijn De Smet leek vervolgens na rust uit te groeien tot matchwinner, maar Sonck voorkwam dat in extremis.

Standard Luik – Cercle Brugge 2-0
Standard Luik had zaterdagavond niet bijster veel moeite met Cercle Brugge, dat het grootste gedeelte van de wedstrijd op Sclessin met tien man speelde. Na een onschuldig duel met Steven Defour werd Hans Cornelis al tien minuten voor rust naar de kant gestuurd en met tien tegen elf kon Cercle de 1-0 achterstand, opgelopen door een treffer van Mohamed Tchité, niet meer terugkeren in de wedstrijd. Uit een strafschop verzorgde Axel Witsel een kwartier na de onderbreking het slotakkoord.