voetbalzone

Media vernietigend na exit; Van de Looi en ‘grote namen’ moeten het ontgelden

Noel Korteweg28 jun 2023, 10:50
Laatst bijgewerkt: 28 jun 2023, 10:50
Advertentie

De ochtendkranten zijn woensdag zeer kritisch op Jong Oranje en bondscoach Erwin van de Looi. De beloften van Nederland speelden dinsdagavond gelijk in en tegen Georgië (1-1), waardoor de groepsfase direct het eindstation is op het EK. Van de Looi en ‘de grote namen’ moeten het ontgelden in de media. “Al die grote namen, van Kenneth Taylor tot Ryan Gravenberch en Micky van de Ven; het bleken vooral grote namen op papier, met veel kleinere daden, gestuurd door een bondscoach die niet begreep dat het om doelpunten gaat”, aldus Willem Vissers in de Volkskrant.

De Telegraaf noemt de manier waarop Jong Oranje zich in de tweede helft ‘zonder bezieling naar de zege probeerde te breien’ een ‘schande voor het Nederlandse voetbal’. Mike Verweij is daarnaast kritisch op Van de Looi. “Overigens liet hij na de zeperd in de zuidelijke Kaukasus onbewust zijn ware aard zien. Tekenend voor zijn meedoen-is-belangrijker-dan-winnen-mentaliteit is het feit dat hij zelf met een goed gevoel terugkijkt op zijn periode in Zeist. ‘We zijn twee keer naar het EK gegaan en hebben er weer een positieve swing aangegeven’, zei hij voor de camera van de NOS na de blamage in Tbilisi.”

“In 2021 haalde hij de halve finale van het EK Onder 21, maar deze editie was met drie gelijke spelen en twee doelpunten huilen met de pet op”, vervolgt Verweij. “Daar had de coach zelf een groot aandeel in, want het opstellen van Jurgen Ekkelenkamp als rechtsbuiten pakte faliekant verkeerd uit. Net als de samenstelling van zijn middenveld tegen Georgië, dat op de FIFA-ranking één plek lager staat dan Oezbekistan en China nipt voor zich houdt.” Michael Reiziger, die Van de Looi opvolgt als bondscoach bij Jong Oranje, ‘zal de scherven als nieuwe coach bij Jong Oranje moeten opvegen’. “Van de Looi’s zoektocht naar een mooie nieuwe club wordt er na dit mislukte EK niet makkelijker op”, aldus Verweij.

Vissers is namens de Volkskrant eveneens erg kritisch. “Jong Oranje is na de groepsfase uitgeschakeld en dat valt te beschouwen als het prototype van de afgang.” De journalist zag hoe de ploeg van Van de Looi pas in de slotfase ‘massaal’ ging aanvallen. “Dat gebeurde zonder al te veel overleg. Bart Verbruggen, mee naar voren getrokken, blokkeerde nota bene een schot van ploeggenoot Crysencio Summerville.” Vissers gebruikt vier woorden om de avond in Georgië samen te vatten. “Hooghartig voetbal. Voorspelbaar. Onnozel. Al die grote namen, van Taylor tot Gravenberch en Van de Ven; het bleken vooral grote namen op papier, met veel kleinere daden, gestuurd door een bondscoach die niet begreep dat het om doelpunten gaat. Drie gelijke spelen. Twee keer gescoord. Het is de druivenoogst na een jaar zonder regen”, sluit Vissers af.

Johan Inan van het Algemeen Dagblad spreekt van ‘een groot demasqué’. “Het zelfvertrouwen waarmee Jong Oranje in Tbilisi arriveerde bleek vooral zelfoverschatting. De twee eerdere gelijke spelen tegen België (0-0) en Portugal (1-1) waren geen opwarmertjes voor een succesvolle groepsfinale waarin orde op zaken moest worden gesteld. Het waren juist voorbodes voor een groot fiasco in een met bijna 45.000 toeschouwers volgepakte stadion van Dinamo Tbilisi. Daarin had Jong Oranje weer eens veel de bal, maar bleek het een helse opgave om die in het doel te krijgen.”

Bezig met laden …