voetbalzone

Meesterscout verbaasd: ‘Waarom zou dat niet voor Ajax kunnen gelden?’

Erik van Dam13 mei 2015, 11:56
Laatst bijgewerkt: 13 mei 2015, 11:56
Advertentie
voetbalzone

Ajax haalde vorig jaar zomer Richairo Zivkovic en Nick Viergever binnen en kocht in januari Daley Sinkgraven. Voor komende zomer is Nemanja Gudelj reeds gecontracteerd en is de optie in het huurcontract van Arek Milik gelicht. De meeste grote aankopen zijn spelers uit de Eredivisie en dat vindt Piet de Visser opvallend. De meesterscout denkt dat Ajax kansen laat liggen over de landsgrenzen.

In het verleden werden er regelmatig dure spelers uit andere landen aangetrokken bij Ajax, maar dat is sinds de ‘fluwelen revolutie’ verleden tijd. De Visser denkt echter dat het echt geen kwaad kan, rond te blijven kijken op andere continenten. Waar Ajax in eigen land miljoenen euro’s neerlegt voor aanwinsten, is de club in zijn ogen te kritisch richting buitenlandse talenten.

“Terwijl die vaak meer kwaliteiten in huis hebben, ook mentaal”, legt De Visser uit in Voetbal International. “Dat geldt sowieso voor veel spelers uit Zuid-Amerika. Ajax scout daar weinig omdat ze vinden dat daar al te veel clubs op zoek zijn naar versterking. Wat Brazilië betreft snap ik dat. Maar in landen als Uruguay, Colombia, Chili en Ecuador stikt het van de spelers die goed én betaalbaar zijn”, zegt de tachtigjarige scout.

Volgens hem zou FC Porto als voorbeeld moeten dienen voor Ajax. “Die hebben al honderden miljoenen verdiend dankzij hun scouting in Zuid-Amerika. Ook Benfica en FC Basel zijn prima voorbeelden van hoe je gerichte versterkingen kunt halen zonder de hoofdprijs te betalen. Als deze clubs dat kunnen, waarom zou dat dan niet voor Ajax kunnen gelden?”

Bezig met laden …