voetbalzone

Memphis krijgt felle kritiek op Insta-post: ‘Losgezongen van de werkelijkheid’

Wessel Antes12 jul 2023, 08:12
Laatst bijgewerkt: 12 jul 2023, 08:12
Advertentie

Rutger Castricum begrijpt helemaal niets van Memphis Depay, zo zegt de journalist als weekgast in De Oranjezomer. De 29-jarige aanvaller van Atlético Madrid deelde in de voorbije weken beelden vanuit Ghana, het land waarin zijn vader is geboren. Hoewel de Oranje-international met de Memphis Foundation veel doet om dove en blinde Ghanese kinderen te helpen, schiet de video bij Castricum in het verkeerde keelgat. “Memphis is losgezongen van de werkelijkheid.”

Via Instagram liet Memphis dinsdag beelden zien van zijn bezoek aan Ghana. In de bijgevoegde tekst sprak hij zijn liefde voor het land uit. “Ghana, ik houd zoveel van je... We staan op het punt om de wereld te laten zien hoe machtig we zijn. We hebben meer leiders nodig! Houd je ogen open en begin je mindset te veranderen. Afrika heeft de wereld zoveel te bieden, maar niet meer gratis! Laat ze niet spelen met je geest en ziel. Ik verwacht dat mijn mede-atleten, vrienden en familie meer doen om te steunen. Geef meer terug aan ons eigen land. Ibiza of Los Angeles is cool voor een paar dagen, maar je zult niet dezelfde geest voelen. Laten we samen het moederland opbouwen!”

Castricum stelt niets te kunnen met de beelden van de Moordrechter. “Memphis is losgezongen van de werkelijkheid. Laat dan Ghana zien. Het contrast is te groot. Hij laat jetski’s zien, dure horloges. En heel arme kinderen achter tralies. Het contrast kan niet groot genoeg zijn. Waarom zou je dat doen? Dat doet alleen maar pijn." De journalist wordt gesteund door filmregisseur Martin Koolhoven. “Het is heel liefdadig dat hij in Ghana is, maar dan krijgen we zo’n filmpje... Heel glamoureus en heel ordinair met een close up van z’n horloge. Dan zit je toch weer naar een soort rapachtige videoclip te kijken. Dat snap ik niet zo goed, dat kan toch best bescheidener?”

Koolhoven en Castricum wijzen vervolgens naar het voorbeeld van Kylian Mbappé, die onlangs een bezoek bracht aan Kameroen en daarvan ook beelden deelde op Instagram. “Maar Mbappé is een heel ander type. Hij loopt niet te pochen met z’n jetski’s en horloges in een land waar ze dat niet hebben”, concludeert Castricum. Memphis zet zich al jarenlang in voor dove en blinde kinderen in Ghana. De manier waarop hij zijn doelpunten viert, met zijn vingers in zijn oor, is een eerbetoon aan de kinderen die met deze complicaties te maken hebben.

Bezig met laden …