voetbalzone

Messcherpe Rooney neemt Engeland bij de hand in Sofia

Erik van Dam02 sep 2011, 22:13
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2011, 22:13
Advertentie

Engeland maakte in juni niet zo'n goede indruk in Groep G van de EK-kwalificatiereeks. The Three Lions speelden gelijk tegen Zwitserland en hadden geluk, dat ook Montenegro op een remise bleef steken. Vrijdagavond maakten de Britten echter een goede beurt in Sofia tegen Bulgarije. Bij rust stond het al 3-0 en het leek erop dat Engeland die score verder zou gaan uitbouwen, maar Wayne Rooney pijnigde de Bulgaren niet vaker dan twee keer. Het openingsdoelpunt kwam van het hoofd van Gary Cahill.

/

Bulgarije, dat met Dimitar Berbatov als aandachtig toeschouwer aan de wedstrijd begon, werd vroeg onder druk gezet en kwam na krap een kwartier spelen op achterstand. Een Engelse hoekschop werd onvoldoende weggewerkt, waardoor Gareth Barry de bal opnieuw mocht inbrengen. Cahill nam de bal op de borst aan en schoof die toen binnen onder Nikolay Mihaylov. De speler van Bolton Wanderers werd zo de eerste verdediger met een doelpunt sinds Matthew Upson, vorig jaar zomer op het WK.

De doelpuntenmaker stond een paar minuten later echter te slapen bij een Bulgaars offensief. Stilyan Petrov kon daardoor door de benen van Chris Smalling op doel schieten, maar zijn poging miste precisie. Engeland werd weer wakker en sloeg snel een tweede keer toe. Stewart Downing zwaaide een corner in en Rooney kopte die scherp in. Nikolay Bodurov voorkwam daarna met een goede interventie dat ook Theo Walcott voor zijn kans kon gaan.

/

De Engelse machine bleef echter optimaal draaien, mede dankzij het verder weinig imponerende thuisland. Rooney nam op slag van rust goal twee van de avond voor zijn rekening; de rossige spits tikte bij de tweede paal binnen na een lage voorzet van Ashley Young. Bulgarije kwam iets verzorgder uit de kleedkamer, probeerde af en toe wat, maar miste de klasse om het Engeland écht moeilijk te maken voor eigen publiek. Kansen op de 0-4 kwamen er genoeg. Downing raakte echter de paal met een mooie kopbal, op aangeven van Walcott.

De vleugelspeler zelf verkwanselde op zijn beurt een prima mogelijkheid en Scott Parker vond met een prima uithaal Mihaylov op zijn weg; de keeper van FC Twente duwde de inzet nog net op tijd weg. Collega Joe Hart, die verder weinig te doen had, stond er toen het nodig was bij een poging van Ivan Ivanov. Op de tribunes begon het toen te ontsporen; Bulgaarse fans maakten oerwoudgeluiden richting Young, die in bescherming genomen werd door Fabio Capello. De Engelse supporters 'antwoordden' door hun eigen volkslied aan te heffen.

Bezig met laden …