Messi evenaart wereldrecord en leidt Barcelona naar zege

Daniel Cabot Kerkdijk20 nov 2012, 18:52
Laatst bijgewerkt: 20 nov 2012, 18:52

Barcelona heeft zich dinsdagavond verzekerd van een plaats in de achtste finale van de Champions League. De ploeg van Tito Vilanova was bij Spartak Moskou, dat zonder Demy de Zeeuw aantrad, al na een helft klaar: 0-3. Alle doelpunten vielen in het eerste bedrijf: Lionel Messi (2x) en Dani Alves. Door de dubbelslag staat Messi al op 80 doelpunten in 2012, vijf minder dan wereldrecordhouder Gerd Müller in 1972. De sterspeler van de Catalanen evenaarde bovendien het wereldrecord internationale doelpunten in één kalenderjaar van Vivian Westwood in 1909: 25 stuks.

/

Barcelona speelde een uitstekende eerste helft en de ruststand van 0-3 was zeker niet geflatteerd. Het team van Vilanova sloeg op de juiste momenten toe en controleerde het duel. Hoewel Spartak enkele gevaarlijke tegenaanvallen opzette, hield Victor Valdés zijn doel schoon. In de eerste vijftien minuten had Barcelona moeite met het compacte spel van Spartak. Een goed schot van Pedro, en dito redding van Andriy Dykan, was voorbode van de 0-1, enkele minuten later. Na een rommelige situatie in het doelgebied kwam de bal terecht bij Alves, die niet twijfelde en met een diagonaal schot trefzeker was, na een doelpuntloze periode van negen maanden: 0-1.

Barcelona vergrootte de voordelige marge na een half uur spelen. Messi zag hoe Andrés Iniesta na een individuele actie op Dykan stuitte. In de rebound werkte Messi de bal al stuiterend alsnog achter de doelman van Spartak: 0-2. Vijf minuten voor rust sloeg de Argentijn wederom toe; na een goede steekpass van Pedro omspeelde hij Dykan en was de 0-3 een feit. Met zijn tweede doelpunt evenaarde hij het aantal Champions League-doelpunten van Ruud van Nistelrooij: 56 in 73 optredens. Alléén Raúl was trefzekerder in het miljoenenbal: 142 wedstrijden, 71 treffers.

Na de onderbreking kwam Spartak met aanvallende intenties uit de kleedkamer, maar Barcelona hield stand en had diverse malen uitzicht op de 0-4. Na een één-twee met Iniestra kreeg Cesc Fàbregas de bal niet langs Dykan. In het laatste kwartier stond de doelman ook een doelpunt van Pedro in de weg, nadat een inzet van Iniesta van richting was veranderd. Tussendoor kreeg Welliton de bal niet langs Valdés. In de slotminuten leek Messi op weg naar de 0-4, maar Marek Suchy stond een hattrick in de weg.