voetbalzone

Messi leidt Barcelona naar tweede prijs van seizoen

Daniel Cabot Kerkdijk26 aug 2011, 22:38
Laatst bijgewerkt: 26 aug 2011, 22:38
Advertentie

Barcelona heeft met de Europese Super Cup haar tweede hoofdprijs van het nog prille seizoen binnen. Het team van Josep Guardiola was vrijdagavond als houder van de Champions League met 2-0 te sterk voor de houder van de Europa League, FC Porto. Lionel Messi zorgde in Monaco voor het klassenverschil. De Argentijn was enkele minuten voor rust verantwoordelijk voor de openingstreffer en in de slotfase stond hij aan de basis van het doelpunt van Cesc Fàbregas. Door de overwinning heeft Barcelona meer prijzen dan Real Madrid in haar bezit: 76 om 75.

/

Barcelona oogde onwennig in de beginfase, mede door het opjagende spel van FC Porto. De vingertoppen van Victor Valdés stonden in de zevende minuut een treffer van Joao Moutinho in de weg. Het schot van de middenvelder leek laag in de rechterhoek te verdwijnen, maar met een uiterste krachtsinspanning kon Valdés de baan van het schot veranderen. Hulk had enkele minuten later ook de 0-1 op zijn schoen. Tussendoor liet Pedro een uitstekende mogelijkheid onbenut. Te gehaast werkte de aanvaller in kansrijke positie de bal op het dak van het doel van os Dragões.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Barcelona meer in haar element en was het team van Vitor Pereira minder dreigend. Toch dook de houder van de Europa League zo nu en dan gevaarlijk op voor het doel van Valdés. Na een voorzet van Hulk, die David Villa volledig op het verkeerde been zette, kon Eric Abidal maar net een doelpunt voorkomen. Een goed schot van Xavi, en een dito redding van Helton, was voorbode van de 1-0 van Messi. Freddy Guarín verloor klungelig de bal en bracht daardoor de Argentijn in stelling. Met een geweldige schijnbeweging werd Helton op het verkeerde been gezet en schoot hij de bal diagonaal raak: 1-0. Het was de eerste treffer ooit van Messi in de Europese Super Cup.

/

In de beginfase van het tweede bedrijf werden Valdés en Helton aan het werk gezet. Valdés redde uitstekend op een inzet van Guarín, terwijl Helton geen moeite had met een slappe poging van Villa. Barcelona domineerde de krachtmeting en verplichtte de Portugezen om naar oplossingen op de bank te zoeken. Guardiola bracht op zijn beurt onder meer Alexis Sánchez en Cesc Fàbregas in het veld.

FC Porto had pech dat Bjorn Kuipers geen strafschop zag in een duel tussen Guarin tussen Eric Abidal, die in zijn strafschopgebied ongeconcentreerd te werk ging. De Nederlander stuurde enkele minuten later Rolando van het veld. De Portugees kreeg zijn tweede gele kaart voor een charge op Messi. In de slotfase verscheen de 2-0 op het scorebord. Messi behield het overzicht en met een geniale pass bracht hij Fàbregas in stelling. De middenvelder joeg de bal hoog in het doel: 2-0.

Bezig met laden …