Messi scoort vier keer en is klaar voor eerste Clásico

Bart Kruyt27 jan 2013, 19:50
Laatst bijgewerkt: 27 jan 2013, 19:50

Real Madrid won zondagmiddag met 4-0 van Getafe en Cristiano Ronaldo maakte een hattrick. "Dat kan ik beter", moet Lionel Messi gedacht hebben, en dat bewees hij in de thuiswedstrijd tegen Osasuna. De Argentijn maakte voor de vijfde keer in zijn loopbaan vier goals in een duel en had daarmee een groot aandeel in de 5-1 overwinning van de koploper van de Primera División. Messi staat nu op 202 competitiedoelpunten en is de jongste speler ooit die de grens van 200 goals in de Spaanse competitie passeert. Bovendien is hij de eerste speler ooit die elf duels op rij heeft gescoord.

/

Barcelona kende dankzij de goals van Messi een gemakkelijke avond, al kreeg het ook een beetje hulp van de arbitrage. Bij een tussenstand van 1-1 kreeg Alejandro Arribas zijn tweede gele kaart voor een handsbal, terwijl de verdediger er niets aan kon doen dat hij de bal op zijn hand kreeg. Osasuna moest daardoor ruim een uur met een man minder spelen en Barcelona kreeg bovendien een penalty, die werd benut door Messi. Op aangeven van Xavi had de Argentijn de score ook al geopend, terwijl de gelijkmaker van Osasuna op naam van Raoul Loe was gekomen.

Na de rode kaart voor Arribas had Barcelona geen kind meer aan Osasuna, dat zich moest beperken tot verdedigen. De gasten liepen constant achter de bal aan en Messi maakte tien minuten voor rust bijna zijn hattrick compleet, maar de aanvaller kopte op de paal. Even later werd het alsnog 3-1, dankzij Pedro, die op aangeven van de niet zelfzuchtige Dani Alves kon binnenschieten. De wedstrijd zat door dit doelpunt na veertig minuten spelen al in het slot: Osasuna moest de handdoek in de ring gooien en wist dat een comeback tegen elf Barcelona-spelers er simpelweg niet in zat.

/

Messi had nog wel zin in de tweede helft en gebruikte de tijd om zijn doelpuntentotaal verder op te voeren. De aanvaller tikte op aangeven van David Villa de 4-1 binnen, waarna hij nog geen twee minuten later ook de 5-1 kon scoren, na een assist van Adriano. Messi kwam daardoor op 33 competitiedoelpunten terecht en heeft nu al vier seizoenen op rij minstens dertig keer gescoord in de Primera División. De wereldvoetballer van het jaar is bovendien de eerste speler ooit van Barcelona die de grens van 200 competitietreffers heeft gepasseerd.

Na de razendsnelle dubbelslag van Messi daalde de amusementswaarde. Barcelona liet de bal rustig rond gaan, maar miste de echte drive om uit te lopen naar een ruime overwinning. Er kwamen nog wel kansen, maar Alexis Sánchez schoot over, terwijl de invaller te lang twijfelde toen hij alleen voor doelman Andrés Fernández werd gezet. Alexis miste ook een derde goede mogelijkheid, Thiago Alcántara schoot net over en ook David Villa kreeg de bal niet binnen, waardoor de teller voor Barcelona op vijf doelpunten bleef steken. De ploeg van Tito Vilanova speelt woensdagavond in de Copa del Rey tegen Real Madrid en Messi is er klaar voor.