voetbalzone

'Met Litmanen voetbalt Finland twee keer zo goed als zonder hem'

Daniel Cabot Kerkdijk06 sep 2010, 08:01
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2010, 08:01
Advertentie

Bij Finland draait alles om de inmiddels al 39-jarige Jari Litmanen, concludeert Tonny Bruins Slot op basis van zijn analyses. "Alles bij Finland is nog steeds aan hem opgehangen", vertelt de huisanalist van De Telegraaf. "Zolang hij in het veld staat, voetbalt Finland twee keer zo goed als zonder hem. Dan gaan ze uit van balbezit en kan hij ouderwets goed spelen."

/

Volgens Bruins Slot is het door Litmanen uitgevonden spel tussen de linies nog steeds zijn sterke punt. "Daarom is hij altijd aanspeelbaar, combineert gemakkelijk, ziet de steekpass, coacht zijn medespelers, bepaalt het tempo van Finland en is de ideale verbindingspeler tussen middenveld en aanval. Als je dit op een rijtje zet, is hij een wereldvoetballer. Zijn enige manco betreft zijn leeftijd van 39 jaar, waardoor hij het 45 minuten volhoudt. Of misschien een uurtje als het tempo lager ligt."

Desondanks denkt Bruins Slot dat Litmanen dinsdag tegen Nederland van zoveel waarde kan zijn voor Finland dat Oranje waakzaam moet zijn. "Als hij speelt, moet je hem in de gaten houden. Hij zal een vrije rol krijgen vanaf links (tegen Moldavië) of centraal als nummer tien zoals tegen België. Dat laatste speelt hij het liefst. Als je Jari isoleert en zo uit de wedstrijd speelt, mag Finland geen enkel probleem zijn vormen. Vooral de defensie is zwak en over de vleugels en combinerend door de as sta je zo een paar keer voor hun doelman Otto Fredrikson."

Bezig met laden …