voetbalzone

Mexico schiet Olympische droom van snakkend Brazilië aan flarden

Daniel Cabot Kerkdijk11 aug 2012, 17:52
Laatst bijgewerkt: 11 aug 2012, 17:52
Advertentie
/

Het is Brazilië opnieuw niet gelukt om Olympisch goud te winnen. In 1984 en 1988 moesten de Goddelijke Kanaries genoegen nemen met zilver, net als zaterdag in Londen. Mexico was door twee treffers van Oribe Peralta met 1-2 te sterk en wint voor het eerst in de geschiedenis het Olympische voetbaltoernooi.

Mexico kende een bliksemstart op Wembley; na welgeteld 27 seconden opende dispensatiespeler Oribe Peralta de score. Rafael verspeelde kinderlijk de bal aan Héctor Herrera waarna Peralta kruiselings kon binnenschieten voor de snelste Olympische treffer ooit: 0-1. Dat record stond op naam van Rudolf Brommer, die in 1984 na 35 seconden doel trof. Wembley viel stil, want Brazilië werd gezien als topfavoriet voor de titel. A Seleção kon echter geen vuist maken.

/

Het middenrif van Mexico stond als een huis en Brazilië kon maar geen uitgespeelde kansen creëren. Bondscoach Mano Menezes had na een halfuur voldoende gezien en hij bracht de nog ietwat zwaarlijvige Hulk in de ploeg voor Alex Sandro. De linkspoot zorgde zeven minuten voor rust voor dreiging door van afstand de vuisten van José Corona te testen; in de rebound stuitte ook toernooitopscorer Leandro Damiao op de sluitpost. Vlak voor rust mikte Marcelo na een combinatie met Hulk naast. Toch leek er voor Brazilië nog weinig aan de hand, want de Mexicaanse voorsprong was met nog 45 minuten op de klok minimaal.

De nummer drie van de wereld begon de tweede helft in een hoog tempo en uiterst aanvallend. Neymar mikte tweemaal te hoog; het was eenrichtingsverkeer. Toch kwam het voornaamste doelgevaar kwam van Mexicaanse kant. Na ruim een uur had Marco Fabián de 0-2 moeten maken, maar hij mikte met een omhaal op de lat. Thiago Silva, die de middenvelder kinderlijk liet lopen, ontsnapte. Even later kwam Brazilië opnieuw met de schrik vrij, toen een treffer van Peralta vanwege buitenspel werd afgekeurd.

Ondanks het enorme arsenaal aan toptalenten lukte het Brazilië maar niet om de groene muur te slechten. Nadat Fabián met een kopbal al dichtbij was geweest, zorgde opnieuw Peralta wél voor de definitieve nekslag voor de Brazilianen. Fabían legde een vrije trap op het hoofd van de volledig vrijgelaten Peralta, die kiezelhard inkopte: 0-2. Het was pas de tweede poging van Mexico op het kader van doelman Gabriel. Brazilië, dat alle duels op weg naar de finale met minimaal drie gescoorde doelpunten won, was terneergeslagen, maar deed nog wel wat terug via een intikker van Hulk: 2-1. Oscar kreeg nog een enorme kopkans, maar bondscoach Luis Tena en zijn Mexico gingen er met de gouden plak vandoor.

Bezig met laden …