Mexico wint na horen van verkeerd volkslied; Guardado krijgt rood

Bart Kruyt06 jun 2016, 07:00
Laatst bijgewerkt: 06 jun 2016, 07:00

Mexico is goed begonnen aan de groepsfase van de Copa América. De ploeg van Juan Carlos Osorio was met 3-1 te sterk voor Uruguay, maar raakte wel Andrés Guardado kwijt: een kwartier voor tijd pakte de PSV’er zijn tweede gele kaart, waardoor hij de tweede groepswedstrijd zal moeten missen. Dit duel is aankomende donderdag; Mexico neemt het dan op tegen Jamaica.

/

Guardado zat kort na zijn uitsluiting nog met de handen in het haar, want uit de vrije trap die volgde na zijn tweede gele kaart zette Diego Godín de 1-1 op het scorebord. Mexico was al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen, door een eigen doelpunt van Alvaro Pereira. Overigens was de avond sowieso al niet goed begonnen voor de Uruguayanen, want voor aanvang werd per ongeluk het Chileense volkslied gedraaid in plaats van het Uruguayaanse.

Door de vroege eigen goal van Pereira startte Mexico wel goed aan de wedstrijd en er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de ploeg, toen Matias Vecino kort voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. In de tweede helft kwam Mexico echter ook met tien man te staan, door een rode kaart voor Guardado, en direct hierna viel de gelijkmaker van Godín. Deze domper inspireerde Mexico echter om nog even een tandje bij te zetten.

Vijf minuten voor tijd ramde Rafael Marquez de 2-1 tegen de touwen, voordat Hector Herrera in blessuretijd voor de beslissing zorgde. Mexico is nu twintig wedstrijden op rij ongeslagen en heeft de laatste tien wedstrijden die het speelde gewonnen. Naast Guardado had ook Héctor Moreno een basisplaats bij Mexico; hij bleef de gehele wedstrijd op het veld staan. Bij Uruguay ontbrak Luis Suárez vanwege een hamstringblessure.