voetbalzone

Mijlpaal voor de 'Maldini van Noorwegen'

22 apr 2009, 10:15
Laatst bijgewerkt: 22 apr 2009, 10:15
Advertentie
Het voorbije weekend was er een opvallende mijlpaal in het Noorse voetbal. Routinier Roar Strand speelde voor Rosenborg zijn zeshonderdste officiële wedstrijd en onderstreepte hiermee zijn cultstatus bij de club uit Trondheim. Voor de inmiddels 39-jarige verdediger, die in 1989 zijn debuut voor Rosenborg maakte, komt het einde van zijn loopbaan nu definitief in zicht.

Rosenborg-coach Erik Hamrén heeft niets dan lof over de aanwezigheid van Strand in zijn elftal. “Ik ben zeer onder de indruk van zijn professionalisme”, zei hij over de voormalig international (42 caps). “Je ziet niet vaak meer dat iemand dit in het hedendaagse profvoetbal bereikt. Zijn sterkte is altijd gebleven en ik moet gelijk aan Paolo Maldini van AC Milan denken, als je in het moderne voetbal een vergelijking wil maken.”

Zelf lacht Strand, die behoudens een kortstondige verhuurperiode aan Molde zijn gehele carrière voor Rosenborg speelde, de betiteling de Maldini van Noorwegen enigszins weg. “Tussen Maldini en mij zit een wereld van verschil”, vindt hij de eer te groot. “Het hoge aantal wedstrijden heeft meestal met geluk te maken, dat je tijdens je loopbaan weinig geblesseerd raakt”, aldus de speler, die met de club veertien keer kampioen werd.

Ook op nationaal niveau heeft Strand een record aantal wedstrijden op zijn naam staan: 406 stuks. Zijn naaste belager Christer Basma (inmiddels profvoetballer af) is met 348 duels ver van hem verwijderd. Ook Strand houdt het na dit seizoen voor gezien. “Ik heb een bijzondere loopbaan gehad, maar mijn benen beginnen echt moe te worden. Eerder had ik nog wat twijfels, maar nu ben ik er zeker van dat ik mijn schoenen ga opbergen.”
Bezig met laden …