Milik laat na kunststukje uit kwalificatie te herhalen

Thijs Post16 jun 2016, 22:49
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2016, 22:49

In de kwalificatiereeks won Polen voor de eerste keer in de historie een wedstrijd van aartsrivaal Duitsland. Dat gebeurde dankzij twee doelpunten van Arek Milik, die donderdag op het EK een stuk minder gelukkig was. Milik kreeg de kansen om Polen een gedenkwaardige overwinning te bezorgen, maar de Ajacied faalde in de afronding. De Duitsers waren in aanvallend opzicht opvallend onmachtig: 0-0.

/

Onder leiding van de Nederlandse arbiter Björn Kuipers maakten rivalen en buurlanden Duitsland en Polen er geen bijzondere eerste helft van in het Stade de France. De Duitsers hadden meer balbezit en speelden bij tijd en wijle diep op de Poolse helft, maar de equipe van aanvoerder en sterspeler Robert Lewandowski verdedigde gegroepeerd en gaf geen ruimte weg. Het ontbrak Duitsland aan een sterke puntspeler, omdat Mario Götze als ‘valse nummer 9’ een zwakke indruk maakte.

De nummer 9 aan de andere kant, Lewandowski, was verantwoordelijk voor het enige kleine kansje voor de Polen in de eerste helft. Het schot van de spits werd echter gekraakt. Omdat ook de Duitsers maar één kans kregen, Toni Kroos gleed de bal naast, was het hopen op een betere tweede helft. Daar leek het aanvankelijk wel op.

/

Na een prima actie van Kamil Grosicki kreeg Ajacied Milik direct na rust een dot van een kans, maar de aanvaller leek de situatie niet goed in te kunnen schatten en hij kwam niet verder dan een schampschot. Aan de andere kant was het direct gevaarlijk via Götze, die het eerste schot tussen de palen afvuurde. De beste kansen waren in die fase daarna voor Polen: Milik schoot naast uit een ingestudeerde vrije trap, Jérôme Boateng hield Lewandowski van scoren af en Milik maaide maar weer eens in het luchtledige bij een opgelegde kans.

Duitsland werd wakker en counterde direct: Lukasz Fabianski redde uitstekend op een schot van Mesut Özil. In de slotfase draaide Duitsland de duimschroeven wat verder aan. Polen leek genoegen te nemen met een punt en trok zich terug. Bijzonder gevaarlijk werden de Duitsers niet meer en na drie minuten blessuretijd floot Björn Kuipers, die kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd, af.