Misehouy en Kalokoh voorkomen nederlaag van Ajax bij debuut van Steijn

Noel Korteweg08 jul 2023, 15:01
Laatst bijgewerkt: 08 jul 2023, 15:01

Ajax is het tijdperk van Maurice Steijn begonnen met een gelijkspel tegen FC Den Bosch. De bezoekers kwamen mede dankzij een flinke blunder van Remko Pasveer op een 0-2 voorsprong, maar doelpunten van talenten Gabriel Misehouy en David Kalokoh voorkwamen een nederlaag van de Amsterdammers: 2-2. De nummer drie van het afgelopen Eredivisie-seizoen treft Shakhtar Donetsk op 18 juli voor het volgende oefenduel.

Ajax begon met een mix van ervaren krachten en jeugdspelers aan het oefenduel. Zo stonden naast Pasveer ook onder anderen Davy Klaassen, Steven Berghuis en nieuwkomer Branco van den Boomen aan de aftrap. Steijn koos ook voor Jorrel Hato en Owen Wijndal, die in de defensie werden vergezeld door Tristan Gooijer en Anass Salah-Eddine. Talenten Silvano Vos, Max de Waal en Mika Godts maakten de basisopstelling compleet.

Het was Den Bosch dat de meeste kansen kreeg in de openingsfase van de wedstrijd. De bezoekers creëerden hier en daar wat mogelijkheden, maar wisten Pasveer nog niet in grote problemen te brengen. De eerste kans van Ajax kwam na ruim een kwartier spelen, nadat Klaassen zijn kopbal na een hoekschop van Van den Boomen geblokt zag worden. Enkele minuten na die mogelijkheid kwamen de Amsterdammers op achterstand. Pasveer probeerde via Hato de opbouw in te zetten, maar daar wist Jaron Vicario tussen te komen. De aanvallende middenvelder van Den Bosch hoefde zijn voet alleen maar tegen de bal te zetten om zijn ploeg op voorsprong te zetten: 0-1. Ajax kon na dat tegendoelpunt en een korte drinkpauze wat meer kansen creëren.

Zo schoot Vos een bal vanaf de rand van het zestienmetergebied over, terwijl De Waal zijn schot even daarvoor geblokt zag worden door een verdediger van de bezoekers. Ook een poging van Godts, die na een goede actie van Salah-Eddine het vijandelijke doel onder vuur nam, eindigde niet binnen de palen. De Amsterdammers kwamen op slag van rust nog goed weg nadat Vieiri Kotzebue vanaf een meter of tien huizenhoog over het doel van Pasveer schoot. Steijn haalde in de rust zijn volledige basiselftal naar de kant en stuurde vervolgens de talenten het veld in. Zo maakten onder anderen Misehouy en Olivier Aertssen hun opwachting.

De talenten van de Amsterdammers kwamen een kwartier na rust goed weg nadat keeper Tom de Graaff de bal losliet en Den Bosch zo in de gelegenheid stelde om de marge te verdubbelen. De keeper van Ajax herstelde zich echter prima en kon de rebound naast tikken. Rida Chahid leek even daarna gelijk te kunnen maken, maar de middenvelder zag zijn inzet naast belanden. Den Bosch vergrootte de marge in de zeventigste minuut via een rake kopbal van Yannick Keijser: 0-2.

Heel lang konden de bezoekers echter niet genieten van die treffer, aangezien Ajax snel de aansluitingstreffer maakte. Lars Vrolijks, de doelman van Den Bosch, kon in eerste instantie nog redding brengen op een schot van Kalokoh, maar zag de rebound met een knappe omhaal binnengewerkt worden door Misehouy: 1-2. Enkele minuten later was Kalokoh zélf het eindstation van een aanval en schoof hij de bal beheerst onder Vrolijks door: 2-2. De eerste wedstrijd van Steijn bij Ajax eindigt dus in een gelijkspel.