voetbalzone

‘Mislintat zit met de gebakken peren: nieuwe pas op de plaats dreigt voor Ajax’

Jordi Tomasowa17 jul 2023, 22:55
Laatst bijgewerkt: 17 jul 2023, 22:55
Advertentie

Voor Ajax dreigt een langere pas op de plaats, zo schrijft Johan Inan in een analyse namens het Algemeen Dagblad. De Amsterdammers zagen vrijdag met Dusan Tadic en Jurriën Timber twee bepalende spelers op dezelfde dag vertrekken. Inan vraagt zich hardop af hoe lang het voor Ajax gaat duren om terug te keren aan de top, aangezien nóg een tussenjaar in zijn ogen nagenoeg onoverkomelijk lijkt.

Met de contractontbinding van Tadic vertrok de laatste speler van Ajax uit het team dat in 2019 de halve finale van de Champions League bereikte en de dubbel won. Ook van de ploeg die in de eerste helft van het seizoen 2021/22 nog indruk maakte door zonder puntverlies de groepsfase van de Champions League te winnen, blijft niet veel meer over. Van dat elftal lijkt alleen Steven Berghuis komend seizoen nog een vaste waarde. Remko Pasveer is gedegradeerd tot tweede doelman, terwijl Edson Álvarez in de nadrukkelijke belangstelling van West Ham United staat.

Inan haalt aan dat voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars afspraken met belangrijke spelers, zoals Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico maakte dat ze nog een jaar langer Ajacied bleven. In ruil daarvoor mochten ze later voor een gereduceerd bedrag vertrekken. Nadat Overmars door grensoverschrijdend gedrag echter was opgestapt, ging het ineens hard met de exodus. Naast succestrainer Erik ten Hag vertrokken in de zomer van 2022 ook sterkhouders als Lisandro Martínez en Antony, later vertrok Daley Blind door de achterdeur.

Volgens Inan boekte Ajax de afgelopen vijf jaar mede succes dankzij ‘een bundeling van winnaars’. “Tagliafico, Martínez, Antony, Haller, Blind, Tadic, Álvarez; allemaal hebben ze een pesthekel aan verliezen. Ze staken teamgenoten ermee aan en Ajax kreeg zo steeds minder last van instortingsgevaar.” De journalist stelt dat Mislintat nu ‘met de gebakken peren' van zijn voorgangers Edwin van der Sar, Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar zit. “Nog los van dat zij een grote leegloop niet wisten te voorkomen, luiden afspraken met andere spelers nu de verdere ontmanteling in. Daardoor zit Ajax niet alleen om kopkracht en voetballend vermogen, maar ook echte leiders verlegen.”

Volgens de clubwatcher wacht Mislintat een enorm zware taak, daar de technisch directeur niet de mogelijkheid heeft om nieuwe aanwinsten warm te maken met uitzicht op Champions League-voetbal. Door de derde plaats in de Eredivisie is Ajax veroordeeld tot kwalificatie voor de Europa League. Daarnaast stelt Inan dat trainer Maurice Steijn niet iemand is die tot de verbeelding spreekt. Mislintat was bij zijn aanstelling echter zeer ambitieus: Ajax moet kampioen worden en de Europese top uitdagen. “Voor dat eerste alleen moet Mislintat nu haast toveren, voor een seizoen waarin twee directe Champions League-tickets te verdienen zijn.”

Bezig met laden …