voetbalzone

Mohammed Kudus gaat Ajax verlaten: The Athletic meldt transfersom en details

Wessel Antes23 aug 2023, 21:00
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:45
Advertentie

Ajax en West Ham United zijn dicht bij een akkoord over Mohammed Kudus, zo meldt journalist David Ornstein van The Athletic woensdagavond. Volgens de Engelsman ontvangen de Amsterdammers een vast bedrag van 41,5 miljoen euro voor de 23-jarige Ghanees. De transfersom kan middels bonussen nog met 3 miljoen euro oplopen, terwijl Ajax tien procent van de transferrechten in handen houdt. Kudus is zelf al akkoord met West Ham over een vijfjarig contract, met een optie voor een zesde seizoen. In de Johan Cruijff Arena lag de linkspoot nog tot medio 2025 vast, maar dat contract gaat hij niet uitdienen.

Eerder meldde transfermarktexpert Fabrizio Romano nog dat Ajax een bod van 42 miljoen euro had afgeslagen. Volgens de Italiaanse journalist hield men in Amsterdam vast aan de verwachting dat er nog meer partijen zich zouden melden voor Kudus. Volgens Romano zou technisch directeur Sven Mislintat mikken op een bedrag tussen de 45 en 50 miljoen euro. De berichtgeving van Ornstein, die werkt voor het doorgaans betrouwbare The Athletic, bevat een akkoord over een relatief lager bedrag. Kudus zat woensdag ‘gewoon’ met Ajax in het vliegtuig naar Bulgarije, maar het nieuws van Ornstein maakt zijn meespelen tegen Ludogorets donderdagavond zeer twijfelachtig.

Hoe dan ook houdt Ajax een hogere transfersom over aan het vertrek van Kudus dan een aantal weken geleden, toen de Nederlandse recordkampioen akkoord was met Brighton & Hove Albion. Mislintat stelde Kudus een ultimatum, waarbij hij binnen 48 uur rond moest komen met the Seagulls. Een persoonlijk akkoord bleef echter uit, waarna Kudus nog tweemaal in actie kwam voor Ajax. In de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (4-1 winst) wist Kudus te scoren, terwijl hij op bezoek bij Excelsior (2-2) afgelopen zaterdag een assist leverde. Het lijkt erop dat dat zijn laatste wapenfeiten in het shirt van Ajax zijn geweest.

Ajax haalde Kudus in juli 2020 voor zo'n 9 miljoen euro naar Nederland toe. De Ghanees kwam destijds over van FC Nordsjaelland, dat hem opleidde middels de befaamde Right to Dream-academy. Kudus speelde sinds zijn komst 86 officiële duels voor Ajax, waarin hij goed was voor 24 doelpunten en 12 assists. In Amsterdam werd de aanvallende middenvelder annex buitenspeler tweemaal landskampioen en eenmaal bekerwinnaar. Nu lijkt hij zijn carrière na een lange transfersoap te vervolgen in de Premier League, waar hij zich herenigt met Edson Álvarez.

Bezig met laden …