voetbalzone

Moreno: ‘Márquez hamert nog steeds op tactische lessen’

Erik van Dam11 jun 2010, 08:40
Laatst bijgewerkt: 11 jun 2010, 08:40
Advertentie

AZ-verdediger Héctor Moreno maakt vrijdagmiddag waarschijnlijk zijn debuut op een wereldkampioenschap. De 22-jarige Mexicaan is beoogd basisspeler in de WK-opening tegen Zuid-Afrika en speelde tot op heden tien interlands voor El Trí. In gesprek met het Algemeen Dagblad zegt Moreno trots te zijn om samen te spelen met enkele grote namen.

/

“Iedere jonge speler leert van Rafael Márquez”, geeft Moreno vrijdag aan. “Elk land heeft zo zijn eigen vedetten. Bij Mexico is dat Márquez, omdat hij al jaren bij Barcelona speelt en omdat hij buiten het veld een grote prof is.” Moreno’s negen jaar oudere landgenoot was al actief op meerdere grote toernooien en nadert de grens van honderd interlands bij Mexico.

Naast de waardevolle lessen van zijn oudere collega in de defensie waardeert Moreno ook de tijd die hij tot nu toe bij AZ spendeerde. De verdediger ontwikkelde zich snel in Alkmaar en de kans is daarom groot dat hij vrijdag in de basis begint als Mexico het WK aftrapt tegen Zuid-Afrika. “Ik ben in Nederland kampioen geworden, ik heb de ontwikkeling van een team en van mijzelf meegemaakt”, zegt Moreno. “Daarom ben ik nu hier, bij de eindronde van een wereldkampioenschap voetbal.”

“Als Mexicaan in Nederland, in de stad Alkmaar met een nieuwe taal en duizenden op een fiets, heb ik sneller dan wie ook op eigen benen leren staan. En altijd maar weer dacht ik aan Márquez. Hij hamerde altijd op tactische lessen. Nog steeds eigenlijk. Zijn gedrag buiten het veld is dat van een echte prof. Doe maar normaal, dan kom je het verst.”

Bezig met laden …