voetbalzone

Mourinho langdurig geschorst vanwege wangedrag tegen scheidsrechter Taylor

Jeroen van Poppel21 jun 2023, 17:30
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2023, 17:30
Advertentie

José Mourinho moet de eerste vier Europese wedstrijden van komend seizoen aan zich voorbij laten gaan. De UEFA schorst de trainer van AS Roma voor vier duels vanwege zijn wangedrag in en na de Europa League-finale tegen Sevilla (1-1, 4-1 verlies na strafschoppen). AS Roma krijgt bovendien een boete van in totaal 135.500 euro en mag geen supporters meenemen naar de eerstkomende uitwedstrijd. Bovendien moeten bij het eerstkomende thuisduel 6.000 stoeltjes van het Stadio Olimpico leegblijven. AS Roma tekent beroep aan tegen de schorsing van Mourinho, zo werd woensdagavond bekend.

Roma moet 50.000 euro betalen vanwege het wangedrag van de fans in de finale op 31 mei in Boedapest. Het gaat om het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen, schadeberokkeningen en andere ongeregeldheden. Als gevolg van die genoemde feiten mogen de fans de eerstkomende uitwedstrijd in Europa niet mee. Roma krijgt bovendien een boete van 5.000 euro vanwege het wangedrag van het elftal gedurende de finale.

Ook tijdens de halve finale tussen AS Roma en Bayer Leverkusen (1-0) op 11 mei ging het mis. Vanwege het gooien van objecten moet de Italiaanse club 30.000 euro boete betalen en moet een groot deel van het stadion bij de eerstkomende thuiswedstrijd leeg blijven. Het gaat om 3.000 plekken op de noordtribune en nog eens 3.000 op de westtribune. Daarbovenop komen boetes van 32.500 euro voor het afsteken van vuurwerk en 18.000 euro voor het blokkeren van de trappen.

Mourinho wordt gestraft vanwege 'beledigende taal richting een wedstrijdofficial', zo schrijft de UEFA in zijn persbericht. De trainer van AS Roma ging na de verloren eindstrijd tegen Sevilla compleet door het lint en beledigde de Britse scheidsrechter Anthony Taylor tot op het bot. In Engeland werd door The Telegraph geschreeuwd om een megaschorsing van liefst tien wedstijden, maar zover komt het dus niet.

Op beelden was te zien hoe de temperamentvolle Mourinho na middernacht in een parkeergarage van de Puskás Aréna de confrontatie zocht met Taylor. De coach van AS Roma verwijt de scheidsrechter de wedstrijd te hebben 'kapotgefloten' met te veel gele kaarten en wilde bovendien een penalty na een handsbal van Sevilla-middenvelder Fernando. Mourinho wenste Taylor, die in een busje werd weggevoerd, zowel in het Engels als Italiaans van alles toe en noemde hem onder meer 'een fucking schande'. "Hij lijkt wel een Spaanse scheidsrechter", voegde Mourinho eraan toe.

Bezig met laden …