Moyes en United halen opgelucht adem, Suárez is niet te stoppen

Bart Kruyt26 okt 2013, 17:54
Laatst bijgewerkt: 26 okt 2013, 17:54

Het loopt nog niet zoals gewenst bij Manchester United, maar de regerend landskampioen heeft zaterdag in ieder geval weer drie punten aan het totaal kunnen toevoegen. De ploeg van de geplaagde coach David Moyes kwam in de thuiswedstrijd tegen Stoke City tweemaal op achterstand, maar toonde veerkracht en trok toch aan het langste eind: 3-2. United komt nu op veertien punten terecht en dat zijn er zes minder dan aartsrivaal Liverpool, dat won van West Bromwich Albion en in het spoor blijft van koploper Arsenal. Luis Suárez maakte zijn vierde hattrick in dienst van the Reds en twee van de drie doelpunten waren om in te lijsten. Dat gold ook voor de 4-1 van Daniel Sturridge.

/

Manchester United - Stoke City 3-2
Het draait nog niet bij Manchester United, integendeel zelfs. Manager Moyes is belast met de loodzware taak om de legendarische Sir Alex Ferguson te doen vergeten en dat gaat de Schot moeilijk af. In de eerste acht competitiewedstrijden van het seizoen hadden the Red Devils al vijf keer puntverlies geleden en ook tegen Stoke City opereerde de landskampioen stroef. Al na vier minuten was het 0-1. Na een uitstekende actie van Erik Pieters over de linkerkant, had keeper David de Gea een uitstekend antwoord op de inzet van Peter Crouch. De redding van De Gea bleek echter van weinig waarde, want door knullig verdedigen kreeg de boomlange Crouch een nieuwe kans en toen was het wel raak.

Twee minuten voor rust leek Robin van Persie zijn ploeg een iets fijnere onderbreking te bezorgen, door binnen te knallen nadat Stoke-keeper Asmir Begovic redding had gebracht op een kopbal van Wayne Rooney. Leek, want in de blessuretijd ging het weer mis voor United. Met een sublieme vrije trap zette ex-FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic de 1-2 op het bord. Na de onderbreking liet de thuisploeg, tot onvrede van de toeschouwers op Old Trafford, helemaal niets zien. Wonder boven wonder stond er na negentig minuten wel 3-2 op het bord en dat kwam door een hectische slotfase. Eerst kopte Rooney binnen na en hoekschop van Van Persie, even later stond goudhaantje Javier Hernández helemaal vrij bij een voorzet van Patrice Evra.

/

Liverpool - West Bromwich Albion 4-1
Suárez maakte sinds zijn terugkeer na zijn schorsing al drie goals voor Liverpool (twee tegen Sunderland en een tegen Crystal Palace), maar zo mooi als zaterdagmiddag scoorde hij dit seizoen nog niet. De Uruguayaan was niet af te stoppen door de defensie van WBA en opende na elf minuten de score, toen hij in het centrum aan een dribbel begon en Jonas Olsson door de benen speelde. Suárez wurmde zich zo in het strafschopgebied en ramde de 1-0 binnen. Die voorsprong was verdiend, want Liverpool was goed begonnen, en werd al in de achttiende minuut verdubbeld. Deze goal van Suárez was nog mooier: de aanvaller speelde de bal op links af op Aly Cissokho en kopte de voorzet van de Fransman vanaf de rand van het strafschopgebied (!) binnen.

West Bromwich kwam er niet aan te pas en Martin Skrtel had er een kwartier voor rust 3-0 van moeten maken, maar de verdediger schreef een komische misser op zijn naam. Kort na de thee wist ook Sturridge net niet te scoren en dus trad Suárez maar weer naar voren, door met een kopbal na een vrije trap van Steven Gerrard zijn hattrick compleet te maken. Liverpool ontsnapte hierna aan de aansluitingstreffer, toen Kolo Touré een bal van de doellijn kopte, maar twintig minuten na rust deed West Bromwich alsnog wat terug: Billy Jones verdiende een goedkope strafschop, die werd binnengeschoten door James Morrison. Het prachtige slotakkoord kwam echter op naam van Sturridge, die met een fenomenale stift voor de 4-1 zorgde. Suárez kreeg kort daarna een publiekswissel.

/

Norwich City - Cardiff City 0-0
Voor Norwich City en Cardiff City was de onderlinge ontmoeting een uitgelezen mogelijkheid om de onderste regionen van de Premier League te verlaten, maar dat lukte geen van beide partijen. Op Carrow Road eindigde de wedstrijd namelijk zoals het begonnen was: 0-0. Zonder Ricky van Wolfswinkel (de spits viel vier minuten voor tijd in), maar met Leroy Fer in de basis was de thuisploeg de bovenliggende partij. Zo tekenden the Canaries voor meer dan zestig procent van het balbezit en vrijwel alle grote kansen waren voor de ploeg van manager Chris Hughton, maar Cardiff-keeper David Marshall hield zijn doel schoon.

/

Aston Villa - Everton 0-2
Het duel tussen Aston Villa en Everton werd vooral gezien als het duel tussen de Belgische spitsen van beide ploegen: Christian Benteke en Romelu Lukaku. Laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd, terwijl Benteke uitgroeide tot de schlemiel van de ontmoeting. De spits had Villa al in de achtste minuut op voorsprong moeten zetten, maar zag zijn zelf verdiende strafschop gekeerd worden door Tim Howard. Beide ploegen kregen hierna kansen en het was Everton dat twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam via Lukaku. De spits werd gevonden door Leon Osman en stuurde Brad Guzan de verkeerde hoek in voor de 0-1. Villa (met Ron Vlaar en Leandro Bacuna negentig minuten binnen de lijnen) probeerde nog wel terug te komen, maar tevergeefs. Met de 0-2 stelde Osman de overwinning van Everton veilig.