voetbalzone

Mulenga en Zambia scharen zich bij laatste acht Afrika Cup

Daniel Cabot Kerkdijk21 jan 2010, 17:55
Laatst bijgewerkt: 21 jan 2010, 17:55
Advertentie
/

Zambia heeft zich als groepswinnaar bij de laatste acht landen van de Afrika Cup geschaard. In het laatste groepsduel met Gabon móést gewonnen worden en de ploeg van Hervé Renard slaagde met verve: 1-2. Op basis van onderling resultaat en doelsaldo eindigt Zambia met vier uit drie als eerste in Groep D. Kameroen speelde met 2-2 tegelijk tegen Tunesië, en mag eveneens nog minimaal een duel blijven. Voor Gabon en Tunesië is het toernooi na de groepsfase voorbij.

De eerste kansen van de wedstrijden waren voor Zambia. Een inzet van Felix Katongo werd met de nodige moeite door Didier Ovono onschadelijk gemaakt, en daarna schoot Jacob Mulenga op aangeven van James Chamanga in het zijnet. Katongo liet daarna tot tweemaal toe na Gabon op achterstand te zetten, maar maakte zijn fout meer dan goed door na een klein half uur spelen aan de basis van de 0-1 te staan. Uit zijn voorzet plaatste Rainford Kalaba de openingstreffer achter Ovono.

/

Gabon kwam er op geen enkel moment aan te pas en mocht van geluk spreken dat de Zambianen de voorsprong nog voor rust verdubbelden. Uit een vrije trap van Katongo kopte Stophira Sunzu maar net naast het doel. Na de hervatting kwam Gabon beter voor de dag, maar het was Zambia dat na ruim een uur spelen de 0-2 op het scorebord zette. Mulenga liet verdediger Moise Brou Apanga zijn hielen zien en bood daarna zijn ploeggenoot James Chamang een niet te missen kans.

Mulenga had luttele minuten later opnieuw een goede mogelijkheid, maar Ovono hield Gabon op de been. Bondscoach Alain Giresse koos ervoor om met drie spitsen te gaan spelen en dat leidde negen minuten voor tijd tot de aansluitingstreffer. Een van richting veranderde inzet van invaller Fabrice Do Marcolino bracht de spanning helemaal terug. In de resterende minuten bleef een bevrijdende goal voor Gabon uit en was de vreugde bij Zambia groot.

Bezig met laden …