voetbalzone

Mulenga verliest met Zambia na strafschoppen van Nigeria

Bart Kruyt25 jan 2010, 22:18
Laatst bijgewerkt: 25 jan 2010, 22:18
Advertentie
/

FC Utrecht kan aankomende zondag tegen Heracles Almelo waarschijnlijk weer beschikken over spits Jacob Mulenga. De spits van Zambia zag in de kwartfinale tegen Nigeria toe hoe zijn ploeg beter was, maar uiteindelijk niet wist te scoren. De Nigerianen sleepten een strafschoppenreeks uit het vuur en maakten in deze loterij geen fout: 5-4. Zambia is daardoor uitgeschakeld en Mulenga zal snel terugkeren naar Nederland.

Een verlenging en uiteindelijk strafschoppen waren nodig geweest omdat Zambia en Nigeria in de reguliere speeltijd niet wisten te scoren (0-0). De eerste helft kenmerkte zich vooral door een hoop overtredingen en leverde voor beide ploegen één kans op, maar John Obi Mikel (Nigeria) en James Chamanga (Zambia) wisten zich daar geen raad mee. Het vertoonde spel hield niet over, maar Zambia maakte dat goed met een hoop werklust.

/

In de eerste helft toonde zich dat vooral in de vele overtredingen, na rust kwam de ploeg ook wat beter in de wedstrijd te zitten. Chamanga kreeg al snel zijn volgende kans maar schoot nu over en even later werd een kopbal van verdediger Hichani Himoonde van de doellijn gehaald. Nigeria loerde vooral op de counter en kreeg daaruit óók een goede mogelijkheid, maar Ayegbeni Yakubu zag zijn intikker gepakt worden.

Zambia zette nog even aan en kreeg in de laatste minuut van de reguliere speeltijd nog een enorme kans via Emmanuel Mayuka, maar hij kon een verlenging niet voorkomen. In deze extra speeltijd kwam Zambia het best voor de dag en uiteindelijk ook met een man meer te staan, omdat Onyekachi Apam zijn tweede gele kaart pakte. Zambia zette met elf tegen tien nog wat extra druk, maar Nigeria hield simpel stand tegen de vermoeide ploeg en kwam uit op een penaltyreeks.

In deze loterij bleek Nigeria de sterkste te zijn. De eerste zes strafschoppen werden benut, voordat de zevende strafschop van de reeks werd gemist door de twijfelende Harry Nyirenda. Nigeria maakte vervolgens geen fout meer, waardoor zij Zambia uitschakelde en doorbekerde naar de halve finales. Voor Zambia zit het toernooi erop: de spelers kunnen hun koffers pakken en terugkeren naar hun clubs.

Bezig met laden …