NAC Breda wint zonder Karelse wel en vergroot zorgen VVV-Venlo

Bart Kruyt27 okt 2012, 22:36
Laatst bijgewerkt: 27 okt 2012, 22:36

NAC Breda nam deze week afscheid van John Karelse en het ontslag van de hoofdtrainer heeft voor het gewenste schokeffect gezorgd. Onder leiding van Adrie Bogers boekten de Brabanders zaterdagavond de eerste uitoverwinning van dit seizoen, door hekkensluiter VVV-Venlo met 1-4 te verslaan. Alle doelpunten in De Koel werden voor rust gemaakt, waardoor NAC in een speelhelft bijna net zoveel scoorde (vier keer) als in de eerste negen wedstrijden van het seizoen (vijf keer). Voor VVV, dat op drie punten blijft staan, nemen de zorgen toe.

/

NAC was dus al na vijfenveertig minuten klaar met VVV, dat vooral baalde van een moment bij een 1-2 tussenstand. Yanic Wildschut kreeg de bal toevallig voor zijn voeten en ging alleen op doelman Jelle ten Rouwelaar af, maar de kans ging verloren omdat Kevin Blom al voor een vrije trap voor VVV had gefloten, waar hij voordeel had moeten geven. De vrije trap leverde uiteindelijk geen gevaar op en kort hierna maakte Dave Verbeek er aan de overkant 1-3 van, waarna Anthony Lurling kort voor rust voor de beslissing zorgde: 1-4. VVV heeft nu vijf punten minder dan NAC, dat Willem II is gepasseerd op de ranglijst en na zaterdagavond zestiende staat.

De uitwedstrijd in De Koel begon uitstekend voor NAC, dat bij de eerste kans van het duel direct op voorsprong kwam. Bij een corner vanaf rechts kwam Kees Luijckx naar de eerste paal en omdat Ismo Vorstermans niet ingreep, liep de verdediger zijn doelman Niki Mäenpää in de weg en kon Luijckx eenvoudig binnenkoppen. NAC bleef hierna de bovenliggende partij en kwam na een klein kwartier bijna op 0-2, maar een goed schot van Jordy Buijs belandde op de bovenkant van de lat. VVV kwam met de schrik vrij, maar ging niet beter voetballen en kreeg de tweede tegengoal ruim tien minuten na de poging van Buijs alsnog om de oren.

/

Elson Hooi was de man die zich liet bejubelen. De aanvaller van NAC is maar 1.69 meter groot, maar was volledig vrijgelaten door de VVV-defensie en kon daardoor een voorzet van Sepp De Roover eenvoudig binnenkoppen. NAC leek op rozen te zitten, maar uit het niets kwam NAC kort na de goal van Hooi (zijn eerste van dit seizoen) weer op gelijke hoogte. Luijckx was nonchalant in het uitverdedigen en claimde hands van een tegenstander, maar daar werd niet voor gefloten. Uche Nwofor kreeg de bal voor zijn voet en haalde vanuit de tweede lijn uit voor de aansluitingstreffer: 1-2. Ten Rouwelaar zag er bij dit doelpunt niet goed uit en had de inzet moeten keren.

Het foutje van Ten Rouwelaar had geen vervelende gevolgen voor NAC, daar Blom een kans voor Wildschut dus voorkwam en de bezoekers nog voor rust een beslissend gat sloegen. Na een overstapje van Buijs schoot Verbeek de 1-3 binnen, waarna Lurling kort voor rust profiteerde van een blunder van Jeffrey Leiwakabessy. De verdediger verspeelde als laatste man de bal aan Lurling, die Mäenpää passeerde en vervolgens zo rustig bleef, dat Ricky van Haaren op de doellijn geen redding meer kon brengen. Het duel was door deze treffer gespeeld en in de tweede helft het aanzien eigenlijk niet waard. VVV probeerde nog wel dichterbij te komen, maar NAC liet dat niet gebeuren en pakte belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.