NEC beëindigt ongeslagen reeks bleek FC Utrecht

Matthijs van Laar10 feb 2013, 13:21
Laatst bijgewerkt: 10 feb 2013, 13:21

FC Utrecht baarde een week terug opzien door FC Twente in eigen huis te verslaan, maar de opgehemelde ploeg van Jan Wouters heeft die knappe zege geen vervolg gegeven. NEC bezorgde de Domstedelingen de eerste thuisnederlaag sinds 29 september van het vorige jaar, toen Vitesse met 1-2 te sterk bleek. De Nijmegenaren beëindigden daarmee tevens de ongeslagen reeks van zeven wedstrijden van de thuisploeg. Doelpunten van Melvin Platje (voor rust) en Erik Falkenburg en Ruud Boymans (na rust) waren daar debet aan.

/

Met drie achtereenvolgende competitiezeges op zak begon de thuisploeg vol zelfvertrouwen aan de ontmoeting met de Nijmegenaren. De ploeg van Alex Pastoor, eveneens in de winning mood na zeges op FC Groningen en Vitesse, doorstond de aanvankelijke dadendrang van de thuisploeg echter met verve. Veel verder dan een afzwaaier van Edouard Duplan kwam FC Utrecht dan ook niet. NEC oogde solide, gaf weinig weg en was het meest dreigend. De 0-1, na een kwartier spelen, kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. Platje haalde van dichtbij de trekker over, nadat de defensie van Utrecht een hoekschop van Ryan Koolwijk beroerd verwerkte.

NEC bleef nadien de betere ploeg en had de marge zelfs moeten verdubbelden. Koolwijk verscheen uit het niets helemaal alleen voor Ruiter, maar raakte de bal verkeerd en schoot slordig naast. De doelman van de thuisploeg vestigde enkele minuten later de aandacht op zich door een bal volledig verkeerd uit te gooien, maar dankzij handelend optreden van Dave Bulthuis liep dat met een sisser af. FC Utrecht werd in het laatste kwartier weer wat sterker en kreeg via Duplan en Jacob Mulenga nog tweede prima mogelijkheden, maar Gabor Babos hield zijn doel wederom zonder al te veel inspanning schoon.

/

Na rust kreeg de doelman van de bezoekers uit Nijmegen meer te doen. Duplan nam hem onder vuur uit een vrije trap, die in de 52e minuut een hernieuwd offensief van de thuisploeg inluidde. FC Utrecht voerde de druk verder op en kreeg ook kansen op de gelijkmaker. Met name Mulenga was in de buurt van de 1-1, maar hij kopte van dichtbij op de bovenkant van de dwarsligger. NEC hield stand en liet zich in de laatste 25 minuten weer vaker zien in de buurt van de vijandelijke goal.

Zo had Falkenburg de bal van dichtbij voor het inschieten en nam Victor Palsson doelman Ruiter van dichtbij gevaarlijk onder vuur. De grootste kans was evenwel voor de thuisploeg: Cedric van der Gun verscheen na een doorgekopte inworp ineens zielsalleen voor Babos, maar verloor zijn kalmte en schoot tot ontzetting van De Galgenwaard over. Dichterbij dan dat kwam Utrecht niet meer. Vijf minuten voor tijd gooide Falkenburg na een snelle tegenstoot de wedstrijd definitief in het slot: 0-2. In blessuretijd zorgde Boymans met een bekeken stiftje voor de 0-3 eindstand.