NEC is ijzersterk in thuisduels en breidt sterke reeks tegen Willem II uit

Bart Kruyt17 jan 2016, 17:42
Laatst bijgewerkt: 17 jan 2016, 17:42

NEC bleef ongeslagen in de laatste negen competitiewedstrijden tegen Willem II en heeft die reeks kunnen uitbreiden naar tien duels. De ploeg van Ernest Faber is dit seizoen erg sterk in eigen huis (alleen Feyenoord en Ajax pakten in de eerste seizoenshelft meer punten in thuiswedstrijden) en zondag werd Willem II aan de zegekar gebonden: 1-0. Topscorer Christian Santos maakte met een benutte strafschop zijn twaalfde doelpunt van dit seizoen en werd de matchwinner.

De penalty werd na twintig minuten spelen gegeven aan NEC, toen Stijn Wuytens een schot van Anthony Limbombe met zijn hand had geblokt. Even daarvoor had Erik Falkenburg nog verzuimd om Willem II op voorsprong te zetten, toen hij na geklungel in de Nijmeegse defensie net over schoot. Dat bleek dus een misser met vervelende gevolgen te zijn, want niet lang hierna kwam NEC op voorsprong. Santos bleef rustig en stuurde Kostas Lamprou de verkeerde hoek in.

Voor Willem II betekende het tegendoelpunt een flinke domper en de bezoekers gingen op zoek naar een antwoord. Willem II had ook meer balbezit, maar NEC was gevaarlijker: een kwartier voor rust kwam Santos dicht bij zijn tweede doelpunt van de middag, toen hij na een voorzet van Todd Kane op de lat kopte. Op aangeven van Limbombe kreeg ook Joey Sleegers nog een goede kans, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd en schoot op het hoofd van de verbaasde Santos.

NEC ging zodoende met een minimale voorsprong rusten en tien minuten in de tweede helft maakte Anderlecht-huurling Andy Kawaya zijn debuut voor Willem II, toen hij de opnieuw teleurstellende Richairo Zivkovic verving. Met de Belg binnen de lijnen kreeg Falkenburg weer een aardige mogelijkheid, maar nu schoot hij net naast, en Wuytens zorgde nog voor gevaar met een vrije trap. Robbie Haemhouts schoot ook nog over en dus hield NEC de drie punten in Nijmegen. Willem II eindigde met tien man, omdat Frank van der Struijk kort voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg. Beide kaarten waren zeer discutabel.