NEC komt na rust terug uit geslagen positie en staat weer naast aartsrivaal

Matthijs van Laar06 dec 2015, 15:23
Laatst bijgewerkt: 06 dec 2015, 15:23

Een knappe comeback na rust heeft NEC een punt opgeleverd in het duel met PEC Zwolle. Het elftal van Ernest Faber liet zich voor de pauze aftroeven op effectiviteit, maar kwam na de onderbreking sterk opzetten. De 2-2 eindstand vormde uiteindelijk een juiste afspiegeling van de verhoudingen binnen het veld. NEC schuift dankzij het ene puntje voorlopig op naar de zesde plek, op doelsaldo achter rivaal Vitesse. PEC Zwolle klimt naar plek acht.

Het verschil tussen beide ploegen in de eerste helft zat hem vooral in de afwerking. De bezoekers uit Zwolle sprongen veel efficiënter met de geboden kansen op en gingen daardoor rusten met een comfortabele 0-2 voorsprong. Waar NEC in de openingsfase mogelijkheden kreeg via topscorer Christian Santos en Anthony Limbombe, die dus allebei misten, was het na 21 minuten aan de overkant wel raak. Een vrije trap van Stef Nijland viel op het hoofd van Trent Sainsburg, die derde doelman Marco van Duin van NEC van dichtbij klopte.

Daar moet wel bij worden gezegd dat Queensy Menig daarvoor al een enorme kans op de 0-1 om zeep had geholpen. De rappe vleugelaanvaller was Van Duin al voorbij, maar schoot in het zijnet. NEC zocht na de 0-1 naar een gelijkmaker, maar miste overtuiging en precisie, terwijl PEC bijzonder dreigend bleef in de tegenstoot. Sainsbury raakte nog de paal, maar vlak voor rust tekende Lars Veldwijk alsnog voor de 0-2. Een lange bal van Thomas Lam werd verkeerd getaxeerd door Wojciech Golla, waarna de spits vrij op Van Duin af kon. Met een koel wippertje schoot hij raak.

Jans had dan ook alle reden om met een brede glimlach zijn dug-out te betreden voor de tweede helft, maar het lachen verging hem al snel. De thuisploeg zette namelijk de turbo aan en kwam binnen zeventien minuten langszij. Janio Bikel tekende na 53 minuten spelen voor de aansluitingstreffer, waarna Limbombe het Goffertstadion helemaal in vuur en vlam zette. De Belgische buitenspeler sneed vanaf links naar binnen en schoot prachtig raak in de verre bovenhoek.

NEC bleef daarna druk uitoefenen op de Zwolse defensie, die piepte en kraakte. Vrijwel meteen na de 2-2 kreeg Navarone Foor een goede kans op de 3-2, maar Begois voorkwam een derde tegentreffer in korte tijd. Het duel raakte daarna weer in evenwicht. Beide ploegen kregen in de resterende 25 minuten goede kansen om er met de zege vandoor te gaan. Kingsley Ehizibue (van dichtbij op Van Duin) en Veldwijk (schot op de paal) misten namens Zwolle, terwijl Limbombe (schot net naast) namen de thuisploeg dichtbij een heldenrol was. De score bleef echter ongewijzigd.