NEC ondanks missen van grote kansen naar halve finale KNVB Beker

Thijs Post22 jan 2014, 20:35
Laatst bijgewerkt: 22 jan 2014, 20:35

In navolging van AZ en PEC Zwolle heeft ook NEC zich geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. De Nijmegenaren (die voor het eerst sinds het seizoen 1999/00 bij de laatste vier staan) doorstonden woensdagavond een vroege storm van FC Utrecht en door zelf vroeg te scoren werd de zege zelfs binnengesleept door de manschappen van trainer Anton Janssen. NEC had de wedstrijd zelfs met groter verschil moeten winnen.

FC Utrecht trok direct na de aftrap ten aanval, maar het schot van Steve De Ridder belandde in het zijnet naast doelman Kalle Johnsson van NEC. De bezoekers waren beter en leken het verschil direct te willen maken, maar daardoor liepen ze wel in het mes van de thuisclub. Na een rappe counter bleek Sören Rieks niet zelfzuchtig en de Deen stelde zijn ploeggenoot Marnick Vermijl in staat om te scoren.

Na dik twintig minuten had de thuisploeg zelfs met 2-0 moeten leiden, maar Jakob Jantscher presteerde het om van dichtbij een enorme kans te verprutsen. De Oostenrijker ontving de bal op een presenteerblaadje van de sterke spits Michael Higdon, die de bal met zijn hoofd had klaargelegd. Vlak voor rust de derde grote kans voor de thuisploeg. Doelman Robbin Ruiter, die zondag tegen Feyenoord ondanks vijf tegentreffers ook al uitstekend stond te keepen, behoedde zijn ploeg met een prachtige redding voor een grotere achterstand. Ruiter redde op een inzet van Conboy.

FC Utrecht moest het initiatief na een prima begin dus aan de thuisploeg laten, maar na de onderbreking probeerde het elftal van Jan Wouters uit een ander vaatje te tappen. Het kwam neer op karakter en vechtlust, al bleven de meeste en de beste kansen voor de thuisploeg. Zo moest Ruiter in actie komen bij een voorzet van Christoph Hemlein en verzuimde Higdon een vrije kopkans te benutten. Hemlein vergat later zelf ook het duel te beslissen. Het gevaarlijkste moment van FC Utrecht kwam op naam van Bob Schepers, maar keeper Johnsson won het onderlinge duel.