voetbalzone

NEC pakt cadeautjes FC Utrecht dankbaar uit en klimt naar plaats zes

Erik van Dam24 nov 2012, 19:34
Laatst bijgewerkt: 24 nov 2012, 19:34
Advertentie

NEC is zaterdag dankzij een 2-0 overwinning in De Goffert op FC Utrecht gestegen naar de zesde plaats in de Eredivisie. Het team van Alex Pastoor speelde zelf niet eens heel sterk, maar profiteerde ten volste van geblunder aan de kant van de bezoekers. Die gaven voor rust twee treffers weg en wisten de achterstand daarna niet meer te repareren. FC Utrecht en NEC staan in punten nu met elkaar gelijk (22).

/

Gezien het aantal spelers dat absent was voor het duel, werd NEC in aanloop naar zaterdag door nogal wat mensen als underdog beschouwd. Niet onterecht, maar op het veld bleek iets heel anders. De Nijmeegse club leidde bij rust al met 2-0 en had dat vooral te danken aan individuele fouten bij de bezoekers. Jan Wouters zag vanaf de zijkant hoe Mark van der Maarel en Robbin Ruiter de thuisclub compleet in het zadel hielpen met hun onachtzaamheid in het verdedigende werk.

Na een kwartier liet Van der Maarel Leroy George lopen en de buitenspeler maakte meters. Zijn harde voorzet werd door Ruiter weggeduwd voor Platje kon inschieten, maar Ricky ten Voorde benutte de rebound alsnog door het midden. NEC, al vier thuisduels ongeslagen, pakte het cadeautje gretig uit en werd vijf minuten voor rust weer geholpen door FC Utrecht. Na schoten van Tommy Oar (naast) en Alexander Gerndt (reddingen Gábor Babos en Michel Breuer) ging doelman Ruiter de fout in.

/

De normaal zo betrouwbare sluitpost legde de bal voor zich neer voor een uittrap. Hij verkeerde in de veronderstelling dat er achter hem niemand meer liep, maar dat was naïef: Sören Rieks snelde naar de bal toe en gaf die aan Platje, die het doel direct vond en zo de score opvoerde tot 2-0. FC Utrecht, dat dit seizoen alleen uit bij RKC Waalwijk verloor, kon zo opnieuw aftrappen. Aan het begin van de tweede helft kwam Leon de Kogel erbij om de jacht op eerherstel kracht bij te zetten.

De Kogel loste na ruim twintig minuten een listig schot op Babos, in een fase waarin FC Utrecht sterker en sterker werd. Anouar Kali strooide met strakke passes en als iedereen zoals hij had gespeeld, was de achterstand weggepoetst. FC Utrecht kwam er echter onvoldoende aan te pas voorin en moest het ook niet hebben van de spelhervatting: een vrije schop van Jacob Mulenga eindigde lukraak in de muur. Met nog een kwartier te gaan stuurde Björn Kuipers ook nog eens Dave Bulthuis weg met diens tweede geel: met tien tegen elf kwam FC Utrecht er nog wel gevaarlijk uit, maar invaller Bob Schepers raakte keihard de lat.

Bezig met laden …