Nederlaag in Old Firm smetje op landstitel Glasgow Rangers

Daniel Cabot Kerkdijk04 mei 2010, 22:50
Laatst bijgewerkt: 04 mei 2010, 22:50

Celtic heeft woensdagavond nog een klein beetje glans kunnen geven aan een teleurstellend seizoen. Landskampioen en aartsrivaal Glasgow Rangers werd in een harde en ouderwetse Old Firm met 2-1 geklopt. Drie eerdere confrontaties deze jaargang leverden twee zeges voor Rangers en één gelijkspel op. Lee Naylor, Marc-Antoine Fortuné (Celtic) en Kenny Miller (Rangers) verzorgden op Celtic Park de doelpunten.

Het duel tussen de twee grootmachten begon op zijn zachtst gezegd ongelukkig voor Rangers-captain David Weir. De routinier kwam hard in aanraking met zijn eigen doelman Allan McGregor en de goalie van het Schotse elftal diende zich met een vervelende knieblessure onmiddellijk te laten vervangen. Neil Alexander mocht de honneurs gaan waarnemen en enkele minuten na zijn entree was het al raak. Een vrije trap van Celtic-verdediger Naylor werd door uitgerekend Weir van richting veranderd en verdween achter Alexander in het Rangers-doel: 1-0.

Het harde duel ontwikkelde zich tot een ouderwetse Old Firm: veel strijd en passie, maar weinig hoogstandjes en amper uitgespeelde kansen. Op slag van rust trok Rangers de stand vanuit het niets gelijk. Steven Whittaker leverde een voorzet af, Miller kopte de bal langs Celtic-doelman Artur Boruc. De thuisploeg sloeg aan de overkant meteen terug. Doelpuntenmaker Naylor was ditmaal aangever, voormalig FC Utrecht-spits Fortuné zette zijn hoofd tegen de voorzet en zag de bal via de benen van Alexander in het doel verdwijnen.

Na de pauze moest ook Boruc met een blessure het veld ruimen; zijn vervanger Lukasz Zaluska behoedde met goede reddingen op schoten van onder meer Miller en Steven Davis zijn ploeg van een tegengoal. Robbie Keane, invaller Georgios Samaras en Aiden McGeady waren namens Celtic ongelukkig in de afronding. Aan de zijde van de thuisploeg mocht Edson Braafheid in het slotkwartier nog zijn opwachting maken. Rangers eindigde het duel overigens met een tiental spelers; Lee McCulloch ontving in blessuretijd zijn tweede gele kaart en kon voortijdig inrukken.