voetbalzone

Nederland weet door zege van België zeker in welke Pot het belandt bij EK-loting

Jeroen van Poppel19 nov 2023, 20:08
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:57
Advertentie

Het Nederlands elftal moet rekening houden met een lastige loting voor EURO 2024. Oranje kwalificeerde zich zaterdag door te winnen van Ierland (1-0) en zit na de zege van België op Azerbeidzjan (5-0) in Pot 3 bij de loting. De topfavorieten voor de EK-zege zitten in Pot 1.

Anders dan bij het Europees clubvoetbal, kijkt de UEFA voor de potindeling van de loting voor EURO 2024 alleen naar de resultaten in de kwalificatiecyclus. Er wordt een ranglijst opgemaakt van alle kwalificatiepoules bij elkaar. De groepswinnaars komen daarbij het eerst aan bod, daarna de nummers twee. Bij poules met zes landen worden de resultaten tegen de hekkensluiter niet meegenomen, om zo het verschil met de groepen die uit vijf landen bestaan te compenseren.

Duitsland was als gastland zeker van Pot 1 en wordt vergezeld door Portugal, Frankrijk, Engeland, België en Spanje. De Rode Duivels stegen dankzij de overwinning van zondag naar Pot 1. Ook in Pot 2 zitten met Turkije, Hongarije en Denemarken gevaarlijke tegenstanders.

Nederland komt uit in Pot 3 en kan nu niet meer stijgen. Kroatië en Italië zijn nog niet zeker van hun EK-ticket, maar belanden bij kwalificatie waarschijnlijk ook in Pot 3 bij Nederland. Dat is niet ongunstig voor Oranje, want daardoor kunnen de gevaarlijke landen niet geloot worden.

In Pot 4 komen in ieder geval drie landen terecht die zich pas in het voorjaar van 2024 zullen kwalificeren via de play-offs van de Nations League.

Bij de loting op zaterdag 2 december om 18:00 uur in Hamburg wordt uit iedere Pot een land gehaald. De vier landen die daaruit komen vormen dan samen een EK-poule. Op het toernooi stoten de nummers één en twee sowieso door naar de achtste finale, terwijl ook de vier beste nummers drie zich kwalificeren voor de knock-outfase.

Virtuele potindeling loting EURO 2024 (* = al gekwalificeerd)

Pot 1
Duitsland*
Portugal*
Frankrijk*
Engeland*
België*
Spanje*

Pot 2
Hongarije*
Turkije*
Denemarken*
Albanië*
Roemenië*
Oostenrijk*

Pot 3
Schotland*
Nederland*
Kroatië
Italië
Servië
Slovenië

Pot 4
Slowakije*
Tsjechië
Zwitserland*
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs

{disclaimer_update}

Bezig met laden …